Ανεπίσημα exit poll δίνουν τα βελγικά ΜΜΕ – Ορισμένα δείχνουν επικράτηση Λεπέν και άλλα του Μελανσόν – Βελγικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν τις πρώτες εκτιμήσεις
Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στη Γαλλία όπως δείχνουν τα ανεπίσημα exit poll που δημοσιεύουν βελγικά ΜΜΕ. Παρόλο που τα πρώτα exit polls έφερναν πρώτο το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, την Εθνική Συσπείρωση, με 200 έδρες, άλλα exit polls που βγήκαν στη συνέχεια δίνουν πρωτιά στον Μελανσόν.
Τα exit polls δημοσίευσε η βελγική La Libre Belgique.
Στο αρχικό που δημοσιεύτηκε, η Εθνική Συσπείρωση εμφανίζει να έχει 200 έδρες, η συμμαχία των αριστερών του Νέου Λαϊκού Μετώπου έρχεται δεύτερη, με 170 έδρες, ενώ ακολουθεί η συμμαχία του Μακρόν Ensemble, η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει 140 έδρες.
Στην τετάρτη θέση βρίσκονται οι Ρεπουμπλικανοί του Ερίκ Σιοτί με 60 έδρες.
Σε άλλο exit poll η Εθνική Συσπείρωση εμφανίζεται να κατέχει 210 έως 260 έδρες, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο από 140-190 έδρες, το Ensemble 70-120 έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι 30-50 έδρες.
Ωστόσο άλλα exit poll παρουσιάζουν μία διαφορετική εικόνα.
-Εθνική Συσπείρωση: 130 έως 160 έδρες
-Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 175 έως 215
– Ensemble: 150 έως 170
– Ρεπουμπλικάνοι: 68 έως 74
Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και το exit poll της Opinionway για λογαριασμό του CNews
-Εθνική Συσπείρωση: 130 έως 160 έδρες
– Νέο Λαϊκό Μέτωπο : 180 έως 210 έδρες
– Ensemble: 160 έως 180 έδρες
– Ρεπουμπλικάνοι : 40 έως 50 έδρες
Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης δεν υπόκεινται στην απαγόρευση που ισχύει για τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν μπορούν να δημοσιεύσουν εκτιμήσεις και αποτελέσματα πριν τις 9 ώρα Ελλάδος που κλείνουν οι κάλπες και στις μεγάλες πόλεις.
Για ήττα του κόμματος του Μακρόν και «προεδρική μειοψηφία» μιλούν τα γαλλικά ΜΜΕ εξηγώντας τη σημασία που θα έχει η πιθανή επικράτηση της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης έναντι των κεντρώων.
Σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία του κεντρώοου μπλοκ χαρακτηρίζεται δε η σημερινή διαδικασία. Οι εκπρόσωποι του Μακρόν ήδη απουσιάζουν από 100 περίπου εκλογικές περιφέρειες.
Τουλάχιστον 200 υποψήφιοι από την αριστερή συμμαχία, Front Populaire, και τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν αποχώρησαν ειδικότερα την περασμένη Κυριακή, σε μια προσπάθεια να οικοδομήσουν ένα «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» που θα εμποδίσει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν από την οριστική νίκη.
Μένει να φανεί αν πολλοί Γάλλοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν πολιτικούς από κόμματα που δεν υποστηρίζουν προκειμένου να εμποδίσουν την ακροδεξιά.
Τα πέντε επικρατέστερα σενάρια μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία είναι τα εξής σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ:
Πρώτον, η Εθνική Συσπείρωση να έχει απόλυτη πλειοψηφία και σε αυτήν την περίπτωση, ο Εμανουέν Μακρόν θα αναθέσει στον Μπαρντελά την πρωθυπουργία. Ο τελευταίος, με τη σειρά του, θα την αποδεχτεί και αυτόματα θα ξεκινήσει μία παρατεταμένη περίοδος συγκατοίκησης με τις δυνάμεις του κυβερνητικού τόξου να βρίσκονται σε τροχιά προστριβών.
Το δεύτερο σενάριο θέλει το κόμμα του Μπαρντελά να κερδίζει τις περισσότερες έδρες, αλλά όχι τόσες ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Ο Μακρόν θα ζητήσει από τον Μπαρντελά να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά εκείνος πιθανόν να αρνηθεί γνωρίζοντας ότι θα ανατραπεί στην πρώτη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.
Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες για τον σχηματισμό ενός νέου συνασπισμού που θα προϋποθέτει την επίτευξη συναίνεσης από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων μέχρι την κεντροαριστερά.
Οι συνομιλίες γαι την επίτευξη κυβέρνησης συνασπιμού πιθανόν να διαρκέσουν εβδομάδες και να μην έχουν ολκληρωθεί μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το τρίτο σενάριο εμφανίζει το αριστερό NPF να πετυχαίνει μια νίκη-έκπληξη και το τέταρτο τον Μακρόν να διορίζει κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Το πέμπτο ενδεχομένως να αφορά σε μία μεγάλη νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης που θα οδηγήσει σε παραίτηση τον Μακρόν.
Αν ο μέγιστος αριθμός εδρών του πρώτου κόμματος (που όπως πιθανολογείται θα είναι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός), είναι μικρότερος από 289 αυτό θα σημαίνει, ότι κατά πάσα πιθανότητα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που συνολικά είναι 577.
Με ενδιαφέρον θα αναμείνουν εξάλλου οι πολιτικοί αναλυτές, κυρίως στην περίπτωση που δεν υπάρχει ακροδεξιά αυτοδυναμία,και την ανά συνιστώσα κατανομή των εδρών στο πλαίσιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς, όπου κατά πάσα πιθανότητα τους περισσότερους βουλευτές θα εκλέξει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν και στη συνέχεια οι σοσιαλιστές, οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές.
Η κατάσταση πάντως αναμένεται ότι σταδιακά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει αργά το βράδυ. Αν ωστόσο η κατάσταση είναι οριακή, δηλαδή παίζεται η αυτοδυναμία σε μια χούφτα έδρες, τότε ενδέχεται να μην έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο.
Πηγή: Πρώτο Θέμα