Αυξημένη προσέλευση ψηφοφόρων στη Βρετανία

Τα βλέμματα στρέφονται σιγά-σιγά στη μεγάλη ενιαία για τα κανάλια δημοσκόπηση εξόδου

Ολοκληρώνεται στις 10 τοπική ώρα απόψε η εκλογική διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν ανακοινώνονται συγκεντρωτικά στοιχεία περί προσέλευσης, ανεπίσημες αναφορές μιλούν για αυξημένη προσέλευση το απόγευμα, τουλάχιστον σε εκλογικά κέντρα του Λονδίνου.

Από το πρωί η ροή των ψηφοφόρων ήταν σταθερή μεν αλλά μέχρι το απόγευμα μάλλον αραιή στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς οι περισσότεροι εκλογείς περίμεναν να τελειώσουν από την εργασία τους για να προσέλθουν στην κάλπη.

Ορισμένες εκτιμήσεις θεωρούν πως ένα αυξημένο ποσοστό αποχής ίσως θα μαρτυρούσε κάποιον εφησυχασμό φίλων του Εργατικού Κόμματος, το οποίο διατήρησε μέχρι την τελευταία στιγμή ένα τεράστιο προβάδισμα σε ποσοστό ψήφων και σε προσδοκώμενο αριθμό εδρών έναντι των Συντηρητικών.

Η προσέλευση στις εκλογές του 2019 είχε κινηθεί σε επίπεδα πάνω από το 67%.

Καθώς η ψηφοφορία μπαίνει στην τελική ευθεία, πλέον τα βλέμματα στρέφονται σιγά-σιγά στη μεγάλη ενιαία για τα κανάλια δημοσκόπηση εξόδου, την οποία συντονίζει ο «γκουρού» των πολιτικών δημοσκοπήσεων και αναλύσεων της Βρετανίας, καθηγητής Τζον Κέρτις.

Πιστεύεται ότι ήδη από τις 6 το βράδυ τοπική ο καθηγητής έχει την εικόνα του exit poll, την οποία θα μοιραστεί όμως με τα κανάλια μόλις 20 λεπτά πριν από το κλείσιμο της κάλπης.

Πηγή: ΚΥΠΕ