Εμπόριο ΕΕ – Τουρκίας και κυρώσεις κατά Ρωσίας συζήτησαν Ντομπρόβσκις – Μπολάτ

Η ατζέντα περιελάμβανε επίσης συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον επιχειρηματικό τομέα για ανταλλαγή απόψεων για την Τελωνειακή Ένωση και θέματα που άπτονται του εμπορίου

Στον πρώτο Διάλογο Υψηλού Επιπέδου ΕΕ – Τουρκίας για θέματα εμπορίου συμμετείχαν τη Δευτέρα ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο Υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ομέρ Μπολάτ, με αντικείμενο συζήτησης μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παραμένουν στο διμερές εμπόριο, καθώς και την πρόληψη της παράκαμψης των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Ο Διάλογος Υψηλού Επιπέδου για το εμπόριο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των εναπομεινάντων φραγμών στο διμερές εμπόριο και στη συζήτηση περαιτέρω τομέων συνεργασίας, καθώς και τρόπων πρόληψης των πρακτικών παράκαμψης κυρώσεων της ΕΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η ατζέντα περιελάμβανε επίσης συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον επιχειρηματικό τομέα για ανταλλαγή απόψεων για την Τελωνειακή Ένωση και θέματα που άπτονται του εμπορίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, ο διάλογος αποτελεί συνέχεια των όσων καταγράφονται στην κοινή έκθεση Κομισιόν – Ύπατου Εκπροσώπου για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας που δημοσιοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 και τα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) για τη συνάντηση, ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως «η Τουρκία είναι κύριος εταίρος για την ΕΕ, ειδικά στο εμπόριο» και πως «αυτή είναι μια καλή στιγμή να αναβιώσουμε τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, να ενισχύσουμε τη διμερή αλληλεπίδραση και να χτίσουμε τις βάσεις για το μέλλον».

Σε δική του ανάρτηση μετά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού τομέα, ο κ. Μπολάτ ανέφερε μεταξύ άλλων πως διαπίστωσε συναίνεση μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων ΕΕ και Τουρκίας για ενίσχυση των σχέσεων.

Όπως σημειώνεται, μετά από την άρση από την Τουρκία 11 εμπορικών φραγμών (από τους 26 που είχαν καταγραφεί συνολικά) από το 2021 μέχρι σήμερα, και σε συνέχεια των συζητήσεων της ειδικής ομάδας εργασίας για το διμερές εμπόριο, οι δύο πλευρές θα εστιάσουν στη συζήτηση για το πως μπορούν να ξεπεραστούν εμπόδια στη συνεργασία για την πράσινη μετάβαση, το ψηφιακό εμπόριο και το εμπόριο στον τομέα της άμυνας.

Ακόμα, το πρόγραμμα περιελάμβανε συζήτηση για τη συνεργασία για πρόληψη της επανεξαγωγής ειδών κοινής υψηλής προτεραιότητας στη Ρωσία, δηλαδή ειδών διπλής (στρατιωτικής και μη στρατιωτικής χρήσης) καθώς και είδη τεχνολογίας και εξοπλισμού με κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη, παραγωγή ή και χρήση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η συνάντηση αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στην υλοποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη και την προετοιμασία του εδάφους για τον εκσυγχρονισμό της.

Πηγή: ΚΥΠΕ