Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί η Ιταλίδα Πρωθυπουργός

Η πρώτη επίσκεψη της Μελόνι στην ασιατική χώρα από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2022 – Θα δει τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της χώρας – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των συζητήσεων

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έφτασε σήμερα στην Κίνα όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, ανακοίνωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, και θα έχει συνομιλίες που αφορούν τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη της Μελόνι στην ασιατική χώρα από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2022.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψής της, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, η Ιταλίδα ηγέτης πρόκειται να συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ καθώς και τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, σύμφωνα με το Πεκίνο.

Στόχος της επίσκεψης είναι η «επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», δήλωσε ιταλική κυβερνητική πηγή.

Οι συνομιλίες της Μελόνι με ανώτερους Κινέζους ηγέτες θα επικεντρωθούν στα «κυριότερα ζητήματα της διεθνούς ατζέντας, ξεκινώντας από τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε αυτή η πηγή.

Εκτός από το Πεκίνο, η Μελόνι θα επισκεφθεί και τη Σανγκάη (ανατολικά), την κινεζική οικονομική πρωτεύουσα.

Η Ιταλία αποχώρησε από τη συμφωνία με την Κίνα για τους Νέους Δρόμους του Μεταξιού πέρυσι, αφού ήταν η μόνη χώρα της G7 που συμμετείχε σε αυτό το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα του Πεκίνου σε υποδομές στο εξωτερικό.

Πριν ανέλθει στην εξουσία, η Μελόνι δήλωνε ότι η τήρηση αυτού του προγράμματος, ο ακρογωνιαίος λίθος της φιλοδοξίας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να αυξήσει την επιρροή της χώρας του στο εξωτερικό, ήταν ένα «σοβαρό λάθος».

Το μη δεσμευτικό μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Ρώμης και Πεκίνου περιλάμβανε ευρείες δεσμεύσεις συνεργασίας στους τομείς της επιμελητείας, των υποδομών, των οικονομικών και του περιβάλλοντος.

Αλλά η υποτιθέμενη έλλειψη διαφάνειας έχει προκαλέσει υποψίες στους συμμάχους της Ιταλίας.

Έκτοτε, η κυβέρνηση Μελόνι επεδίωξε να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Κίνα, έναν βασικό εμπορικό εταίρο.

«Οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι θετικές, ακόμα κι αν είμαστε ανταγωνιστές και οι θέσεις μας διαφέρουν σε ορισμένα ζητήματα», δήλωσε τον Απρίλιο ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Η αποχώρηση της Ρώμης από το έργο Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού «δεν ήταν μια πράξη εχθρότητας προς την Κίνα», τόνισε.

Πηγή: KYΠΕ