«Ζητάμε σεβασμό από όλους», λένε οι συγγενείς των θυμάτων

Ηταν όλοι εκεί: συγγενείς θυμάτων που κάηκαν από την πυρκαγιά στο Μάτι ή πνίγηκαν ύστερα από ώρες αβοήθητοι στη θάλασσα, όπου κατέφυγαν για να σωθούν από τον πύρινο εφιάλτη, καθώς και εγκαυματίες, ενόψει του δεύτερου γύρου της δίκης για την εκατόμβη νεκρών. Εξήντα επτά μέρες μετά την πρωτόδικη απόφαση για την οποία ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα – τόσο ως προς το απαλλακτικό σκέλος, όσο και ως προς το ύψος των ποινών των καταδικασθέντων και την αναγνώριση ελαφρυντικών –, από χθες άνοιξε η αυλαία στο Τριμελές Εφετείο της Αθήνας. Στο εδώλιο κάθονται οι 20 κατηγορούμενοι και ο ηλικιωμένος από την αυλή του οποίου φέρεται να ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά, ο οποίος είναι και ο μοναδικός που άσκησε έφεση ευελπιστώντας σε διαφορετική ποινική μεταχείριση.

Η έναρξη της διαδικασίας, που προσδιορίστηκε με ταχύτατους ρυθμούς για να αποφευχθεί ο σκόπελος της παραγραφής, έγινε στην ίδια αίθουσα του Εφετείου όπου είχε εκδοθεί η πρωτόδικη απόφαση στο τέλος του περασμένου Απριλίου και είχε προκαλέσει την οργή των συγγενών των θυμάτων. Σε δήλωση που εξέδωσαν χθες, μάλιστα, επισημαίνουν «πως όσο δεν αλλάζει ο χαρακτηρισμός από πλημμέλημα σε κακούργημα, δεν μπορούμε να μιλάμε για δικαίωση. Πάρα ταύτα, εμείς ζητάμε μια δίκαιη δίκη, σεβασμό από όλους τους παράγοντες της δίκης» και επιφυλάσσονται να προβούν «σε κάθε νόμιμη διαδικασία ασκώντας κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, εντός και εκτός συνόρων για την αποκάλυψη της αλήθειας και την πραγματική δικαίωση των θυμάτων μας».

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα, με το δικαστήριο να προχωρά σε αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρου για έναν εκ των κατηγορουμένων που δεν εκπροσωπείται ώστε να μην τεθεί ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας.