Ισραηλινά μέσα: Στην Ελλάδα εξασκήθηκαν τα ισραηλινά μαχητικά που βομβάρδισαν τους Χούθι

Εκπρόσωπος των Χούθι ανακοίνωσε ότι «η Χάιφα θα είναι ο επόμενος στόχος», προσθέτοντας ότι η οργάνωσή του «θα πλήξει ζωτικής σημασίας στόχους εντός της σιωνιστικής οντότητας»

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Μακρύ Χέρι», κατά την οποία βομβαρδίστηκαν θέσεις των ανταρτών Χούθι στο λιμάνι της Χουντέιντα στην νότια Ερυθρά Θάλασσα, συμμετείχαν «δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη», σημαντικός αριθμός των οποίων είχε συμμετάσχει στην κοινή αεροπορική άσκηση του Ισραήλ με την Ελλάδα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου πριν από ενάμισι μήνα, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας «Γιεντιότ Αχαρονότ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην επιχείρηση «Μακρύ Χέρι» συμμετείχαν τα ισραηλινά μαχητικά F-35 τύπου «Αντίρ» καθώς και μαχητικά «Ραμ» τύπου Boeing 707 που χρησίμευσαν στον εναέριο ανεφοδιασμό, τα οποία και είχαν συμμετάσχει στην πρόσφατη τακτική κοινή ελληνοϊσραηλινή αεροπορική άσκηση. Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα, η κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ περιλάμβανε σενάριο πτήσεων μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να βληθούν στόχοι που θα βρίσκονταν σε χώρες πέρα από την ισραηλινή επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης και της Υεμένης. Κατά την επιχείρηση κατά των ανταρτών Χούθι, οι κυβερνήτες των ισραηλινών μαχητικών ήταν στην μεγάλη τους πλειοψηφία έφεδροι πιλότοι.

Ως προς τον σχεδιασμό της επιχείρησης, το δημοσίευμα σημειώνει ότι «οι στόχοι που επλήγησαν χθες είχαν ήδη επιλεγεί από τους πρώτους μήνες του πολέμου, όταν πλέον οι αντάρτες Χούθι είχαν αρχίσει να ενεργοποιούν το οπλοστάσιό τους κατά του Ισραήλ». Το πράσινο φως για την εφαρμογή της επιχείρησης δόθηκε από τον Ισραηλινό Προωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου το πρωί της Παρασκευής, λίγες ώρες προτού οι Χούθι εκτοξεύσουν το drone που εισέβαλε στον ισραηλινό εναέριο χώρο με αποτέλεσμα να πλήξει διαμέρισμα στο κέντρο του Τελ Αβίβ, σε κοντινή απόσταση από το Προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας ισραηλινός πολίτης.

Η εφημερίδα «Γιεντιότ Αχαρονότ» σημειώνει, επικαλούμενη πάντα πηγές του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, ότι η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε αποφασίσει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση ως προς τους αντάρτες Χούθι, συναινώντας στο να δίδεται ο πρώτος λόγος στις στρατιωτικές δυνάμεις δυτικών χωρών – κυρίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας – που ήδη βρίσκονται στην νότια Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης. Ωστόσο, η τακτική η αυτοσυγκράτησης αποφάσισε να εγκαταλειφθεί, αφού την Πέμπτη φέρεται να είχε καταπέσει βαλλιστικός πύραυλος των Χούθι σε ακατοίκητη περιοχή στην Ιορδανία και μετά την επίθεσή τους με drone στο κέντρο του Τελ Αβίβ λίγες μόλις ώρες αργότερα.

Αναφορικά στον τρόπο λήψης της απόφασης για την εφαρμογή της επιχείρησης «Μακρύ Χέρι», τόσο η εφημερίδα «Γιεντιόν Αχαρονότ» όσο και η κρατική ισραηλινή τηλεόραση αναφέρουν ότι στις 14:30 τοπική ώρα (και ώρα Κύπρου) ο Νετανιάχου συγκάλεσε το διευρυμένο Υπουργικό Συμβούλιο για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας. Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η συναίνεση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου για την επιχείρηση «Μακρύ Χέρι», η εφαρμογή της οποίας είχε ήδη προαποφασιστεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και το στρατιωτικό επιτελείο.

Παρότι αρχικά ανακοινώθηκε στα τοπικά ΜΜΕ ότι η συναίνεση του Υπουργικού Συμβουλίου υπήρξε ομόφωνη, δημοσιογραφικές διαρροές – οι οποίες μετέπειτα επιβεβαιώθηκαν από τους εμπλεκομένους Υπουργούς – ανέφεραν ότι οι Μπετσαλέλ Σμότρις και Γιαρίβ Λεβίν (Υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης αντίστοιχα) αρνήθηκαν να συναινέσουν με την αιτιολογία ότι δεν ενημερώθηκαν για την επιχείρηση νωρίτερα.

Όπως μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, ήταν χαρακτηριστικό ότι τα μαχητικά αεροπλάνα απογειώθηκαν με προορισμό την Υεμένη κατά το χρονικό διάστημα 15:00-15:30 τοπική ώρα (και ώρα Κύπρου), ενόσω ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, είχαν αρχίσει να διακινούνται στα ισραηλινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που απεικόνιζαν τα ισραηλινά μαχητικά να πετούν πάνω από το θέρετρο Εϊλάτ της Ερυθράς Θάλασσας με κατεύθυνση προς νότο. Περί τις 18:10 τοπική ώρα (και ώρα Κύπρου) μεταδίδονταν από την Υεμένη οι πρώτες αναφορές εκρήξεων στα διυλιστήρια του λιμανιού της Χουντέιντα, ως επίσης και σε άλλα σημεία των βορείων επαρχιών της χώρας, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις περί της ακριβούς τοποθεσίας τους.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη εκείνη, ο Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Μέση Ανατολή καλείται να δει πολύ προσεκτικά τις φλόγες στην Χουντέιντα», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «το Ισραήλ έχει πετύχει αφ’ ενός να καταστρέψει ένα στρατηγικό σημείο ύψιστης οικονομικής σημασίας για τους Χούθι και αφ’ ετέρου να στείλει ένα ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση».

Ο ισραηλινός στρατός, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε για την επιχείρηση «Μακρύ Χέρι» κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για την πιο απομακρυσμένη από το Ισραήλ εξουδετέρωση στόχου στην Ιστορία της πολεμικής αεροπορίας», σε απόσταση 1.700 χιλιομέτρων μακριά από την ισραηλινή επικράτεια. «Τους τελευταίους μήνες οι Χούθι προσπαθούν να διαταράξουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής», επισημαίνοντας ότι «η τρομοκρατία των Χούθι ελέγχεται και χρηματοδοτείται από το Ιράν, προκειμένου να βλάψει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, τα λιμάνια της περιοχής, τη Διώρυγα του Σουέζ και την ομαλή λειτουργία του παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομίας».

Εκπρόσωπος των Χούθι ανακοίνωσε ότι «η Χάιφα θα είναι ο επόμενος στόχος», προσθέτοντας ότι η οργάνωσή του «θα πλήξει ζωτικής σημασίας στόχους εντός της σιωνιστικής οντότητας». «Προετοιμαζόμαστε για μακροχρόνιο αγώνα έως ότου το Ισραήλ σταματήσει την επιθετικότητα που επιδεικνύει στη Γάζα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των Χούθι, επισημαίνοντας ότι «η περιοχή του Τελ Αβίβ δεν θα είναι ασφαλής». «Δεν θα σταματήσουμε να συμπαραστεκόμαστε στα αδέλφια μας στη Γάζα, οποιεσδήποτε και αν είναι οι συνέπειες», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ