Καμία πρόθεση για επικοινωνία με Τραμπ ο Πούτιν. Καταδικάζει τη βία ο Σταϊνμάιερ

Ο Πούτιν δεν σχεδιάζει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με Τραμπ λέει ο Πεσκόφ – Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία λέει ο Σταϊνμάιερ καταδικάζοντας την επίθεση κατά Τραμπ

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σχεδιάζει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον υποψήφιο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος χαρακτήρισε ολοφάνερο ότι μετά τις προσπάθειες πολιτικής εξουδετέρωσής του, η ζωή του Ντόναλντ Τραμπ «βρίσκεται σε κίνδυνο».

 Ποιος ήταν ο 50χρονος που έπεσε νεκρός κατά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Πέθανε σαν ήρωας»

«Μετά τις πολυάριθμες απόπειρες να απομακρυνθεί ο υποψήφιος Τραμπ από την πολιτική σκηνή, με τη χρήση αρχικά νομικών εργαλείων, δικαστηρίων, της εισαγγελίας, των προσπαθειών πολιτικής απαξίωσης και συκοφάντησης του υποψηφίου, ήταν προφανές σε όλους τους εξωτερικούς παρατηρητές ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου.

«Καθόλου δεν σκεφτόμαστε και δεν θεωρούμε ότι η προσπάθεια εξόντωσης του υποψηφίου Προέδρου Τραμπ οργανώθηκε από τη σημερινή Κυβέρνηση, αλλά η ατμόσφαιρα που δημιούργησε αυτή η προεδρική διοίκηση κατά τη διάρκεια του πολιτικού αγώνα, η ατμόσφαιρα γύρω από τον υποψήφιο Τραμπ, είναι ακριβώς, που προκάλεσε αυτό που αντιμετωπίζει σήμερα η Αμερική», σχολίασε ο κ. Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι «το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι τέτοιο, που επανειλημμένα στην ιστορία έχει παρουσιάσει σε ολόκληρο τον κόσμο παραδείγματα βίας στο εσωτερικό της χώρας κατά τη διάρκεια του πολιτικού αγώνα».

«Γνωρίζουμε επανειλημμένες περιπτώσεις τραυματισμού, ακόμη και δολοφονίας προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η αμερικανική Κυβέρνηση «εκούσια ή ακούσια μετέφερε τις μεθόδους εργασίας της στην εσωτερική πολιτική», καθώς, κατά τη γνώμη του κ. Πεσκόφ, «το στυλ εργασίας της σημερινής προεδρικής διοίκησης είναι τέτοιο, ώστε προτιμούν να επιλύουν όλα τα ζητήματα από θέση ισχύος, μεταξύ άλλων και πρωτίστως στις διεθνείς υποθέσεις».

«Κανείς δεν προσπαθεί ποτέ να αναζητήσει συμβιβασμούς. Πρόκειται και για οικονομική πίεση, αυτές τις κυρώσεις, που τόσο αγαπά η Κυβέρνηση (των ΗΠΑ), είτε για πολιτική πίεση, είτε άμεσα ήδη για τη χρήση βίαιων μεθόδων, στρατιωτικής ισχύος», σημείωσε ο Ρώσος εκπρόσωπος, εκτιμώντας ότι «τώρα η βία έχει ουσιαστικά μεταφερθεί στο εσωτερικό της χώρας».

Ο κ. Πεσκόφ εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού Αμερικανού πολίτη και ευχήθηκε τάχιστη ανάρρωση σε όλα τα θύματα της επίθεσης, δηλώνοντας ότι «η Ρωσία πάντοτε καταδίκαζε και αποφασιστικά καταδικάζει οποιεσδήποτε εκδηλώσεις βίας κατά τη διάρκεια της πολιτικής μάχης».

Εξάλλου, κατά την άποψη του Προέδρου της ρωσικής Κάτω Βουλής (Κρατική Δούμα) Βιατσεσλάφ Βολόντιν, «με τη μακροχρόνια πολιτική τους οι ΗΠΑ πέτυχαν να βρίσκονται κυριολεκτικά στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου, πράγμα, που επιβεβαιώνεται από τις δημοσκοπήσεις, καθώς το 37% πιστεύει ότι σε περίπτωση επανεκλογής του Μπάιντεν ως Προέδρου, ένας εμφύλιος πόλεμος είναι πιθανός», όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Telegram.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι, «αυτό το τραγικό περιστατικό δείχνει για άλλη μια φορά όλο το βάθος της κρίσης της δημοκρατίας στις ΗΠΑ. Το “ελεγχόμενο χάος” που επιβάλλει η Ουάσιγκτον σε όλο τον κόσμο για τους δικούς της σκοπούς, φαίνεται πως ξεφεύγει από τον έλεγχο και επιστρέφει ως μπούμερανγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε ο επίσης και αρχηγός του υπερεθνικιστικού Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού κόμματος.

«Όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ και οι παρατηρητές, σχολιάζοντας την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ, λένε παντού ότι πρόκειται για ‘απειλή για την αμερικανική δημοκρατία’. Σωστά, άρα η απειλή είναι από μέσα και όχι από έξω», έγραψε στον δικό της λογαριασμό στο Telegram η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Θα διευκρίνιζα μόνο ότι αυτή είναι η αμερικανική δημοκρατία, η οποία έχει οδηγηθεί από τον φιλελευθερισμό σε αυτοκτονική κατάσταση», έγραψε η κ. Ζαχάροβα, η οποία συμπλήρωσε τη φράση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για «μια οδυνηρή εκδήλωση της εγχώριας πολιτικής ζωής στις ΗΠΑ, αλλά αποτελεί και παράδοση».

«Σε αυτό το σύστημα, η δολοφονία ενός Προέδρου, η απόπειρα δολοφονίας ενός προέδρου είναι, δυστυχώς, μια παράδοση που μετατρέπεται σε κανόνα», σημείωσε αιχμηρά η Ρωσίδα εκπρόσωπος.

Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία λέει ο Σταϊνμάιερ καταδικάζοντας την επίθεση κατά Τραμπ

Ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του θύματος.

«Καταδικάζω την απόπειρα δολοφονίας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η βία δεν πρέπει να έχει θέση στη δημοκρατία μας – όχι στην Αμερική, όχι εδώ. Όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτό: ας απαγορεύσουμε τη βία στον πολιτικό διάλογο! Ας απωθήσουμε το μίσος και τη ρητορική μίσους από τις προεκλογικές εκστρατείες και τις συζητήσεις! Η Δημοκρατία μπορεί να ανεχθεί έντονες διαμάχες – αλλά η βία καταστρέφει τη δημοκρατία. Εύχομαι στον Ντόναλντ Τραμπ και στους τραυματίες ταχεία ανάρρω. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος», αναφέρει ο κ. Σταϊνμάιερ σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: ΚΥΠΕ