Αυτό που φοβούνταν οι Γάλλοι, έγινε πραγματικότητα μόλις στην πρώτη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, όσον αφορά τον Σηκουάνα.
Η κυβέρνηση, στο μεγαλύτερο πρότζεκτ της διοργάνωσης, ξόδεψε περίπου 1,4 δισεκ. ευρώ για τον καθαρισμό του ποταμού, φιλοδοξώντας να φιλοξενήσει τα αθλήματα της ανοιχτής θάλασσας και του τριάθλου και στη συνέχεια να παραδώσει στους πολίτες τον ποταμό καθαρό για να κολυμπήσουν κι αυτοί (όπως δήλωναν τουλάχιστον αξιωματούχοι).
Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, η Οργανωτική Επιτροπή πόνταρε στον καλό καιρό, καθώς ήταν σίγουρο ότι παρά τον καθαρισμό του ποταμού, με την πρώτη βροχή το επίπεδο μόλυνσης θα έφερνε απαγορευτικό για να χρησιμοποιηθεί.
Μέχρι και πριν την έναρξη των Αγώνων υπήρχαν έντονες αμφιβολίες για την ποιότητα του νερού και χρειάστηκε να βουτήξει στον Σηκουάνα η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, για να πεισθούν ότι δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα.
Ομως, η νεροποντή την βραδιά της τελετής έναρξης, αλλά και χθες ως το απόγευμα, έφερε χαμηλού επιπέδου μόλυνση στα νερά του ποταμού.
Δεν διευκρινίσθηκε, το επίπεδο των βακτηρίων E.Coli και εντερόκοκκου που πρέπει να είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, αλλά τονίσθηκε «η προτεραιότητα της υγείας των αθλητών».
Ετσι, οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την προγραμματισμένη για σήμερα, προπόνηση των αθλητών του τριάθλου, ωστόσο είναι καθησυχαστικοί, για τη διεξαγωγή του αθλήματος στον ποταμό, την Τρίτη και την Τετάρτη.
Σηκουάνας: Με την πρώτη βροχή, ακατάλληλος ο ποταμός για κολύμπι
Η απόφαση για την σημερινή ακύρωση, ήρθε σε συμφωνία της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, της διεθνούς ομοσπονδίας τριάθλου και των τοπικών αρχών, καθώς «τα επίπεδα μόλυνσης του νερού δεν παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις», όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.
Το απόγευμα του Σαββάτου, οι διοργανωτές είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι ο κατακλυσμός της προηγούμενης ημέρας (σ.σ. περίπου 16 χιλιοστά νερού), ήταν πιθανό να υποβαθμίσει την ποιότητα του νερού.
Ολυμπιακοί Αγώνες: Το Plan B αν ο Σηκουάνας κριθεί ακατάλληλος για χρήση
Λόγω του κλίματος, δεν είναι και λίγοι αυτοί που απόρησαν αν άξιζε να ξοδευτούν τόσα χρήματα για τον καθαρισμό του ποταμού. Οι βροχοπτώσεις υπερφορτώνουν το νέο σύστημα επεξεργασίας λυμάτων και αυτό κατά την διάρκεια των Αγώνων, μπορεί να αναγκάσει τους διοργανωτές να πάνε σε plan B.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αγώνες της ανοιχτής θάλασσας θα γίνουν την δεύτερη εβδομάδα στο κωπηλατοδρόμιο, όπου η κωπηλασία θα έχει ολοκληρωθεί. Για το τρίαθλο αυτή την εβδομάδα δεν μπορεί να γίνει αλλαγή και λόγω της φύσης του αθλήματος και θα μετατεθεί κατά μερικές ημέρες ο αγώνας. Οι διοργανωτές πάντως, με δεδομένο ότι προβλέπεται ηλιοφάνεια τις επόμενες ημέρες, υποβαθμίζουν την σημερινή απόφασή τους να μείνει κλειστός για προπόνηση ο ποταμός.
Ο Σηκουάνας ήταν συχνά δύσοσμος, ιδίως κατά τη διάρκεια περιόδων με έντονες βροχοπτώσεις, καθώς το βρώμικο νερό διοχετευόταν στον ποταμό όταν το σύστημα ήταν υπερφορτωμένο. Για να σταματήσει να συμβαίνει αυτό, το Παρίσι εισήγαγε:
Μια λεκάνη απορροής σε μέγεθος καθεδρικού ναού κάτω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Gare D’Austerlitz, η οποία είναι ικανή να συγκρατεί έως και 50.000 κυβικά μέτρα νερού υπερχείλισης από βροχοπτώσεις, τα οποία μπορούν να διοχετευθούν πίσω στους υπονόμους μόλις υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων.
Αναβάθμιση της επεξεργασίας των λυμάτων σε ολόκληρη την περιοχή, ώστε να διασφαλιστεί ότι το νερό φτάνει στο Παρίσι σε καθαρότερη κατάσταση εξαρχής. Το κυριότερο από αυτά είναι ένα υπερ-αποχετευτικό δίκτυο μήκους 8,8 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε νότια της πρωτεύουσας.
Οικονομικά κίνητρα και μια διαφημιστική εκστρατεία για να ενθαρρυνθούν τουλάχιστον 10.000 αγροτικά νοικοκυριά και ιδιοκτήτες οικιών πέριξ του Παρισιού να σταματήσουν να απορρίπτουν τα απόβλητα της τουαλέτας απευθείας στον ποταμό, εκτρέποντάς τα αντ’ αυτού στο αποχετευτικό σύστημα.
Οι εργασίες καθαρισμού ξεκίνησαν το 2016.
Η πολύ δυνατή βροχή μπορεί να προκαλέσει την επιστροφή κάποιων λυμάτων στον ποταμό, κάτι που σημαίνει ότι οι κολυμβητές μπορεί να εκτεθούν σε βακτήρια που προκαλούν ναυτία και διάρροια – με τα πιο σοβαρά συμπτώματα να απαιτούν ενδεχομένως επίσκεψη στο νοσοκομείο. Ωστόσο, ο τακτικός έλεγχος του νερού θα πρέπει να προειδοποιεί τους κολυμβητές εγκαίρως.
Πηγή: iefimerida.gr