Περισσότεροι από 50 νεκροί σε συγκρούσεις ενόπλων δυνάμεων στη ΛΔ Κονγκό

Το 2022, διενέξεις μεταξύ της κοινότητας των Τεκέ και των Γιακά, που πήγαν να εγκατασταθούν εκεί τα τελευταία χρόνια, μετατράπηκαν σε ανοικτή σύγκρουση και διαπράχθηκαν σφαγές

Συγκρούσεις ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ Κονγκό και σε παραστρατιωτικούς «μομποντό» στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους στο χωριό Κινσελέ, περίπου 130 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Κινσάσα, ανέφεραν χθες Κυριακή πηγές εκεί.

Η καταμέτρηση των θυμάτων είχε χθες «φθάσει πλέον τους 42 παραστρατιωτικούς ‘μομποντό’, τους εννέα στρατιωτικούς και μια γυναίκα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταβίντ Μπισακά, βουλευτής της επαρχίας Μαΐ-Ντομπέ, στην οποία υπάγεται διοικητικά το χωριό Κινσελέ.

Το 2022, διενέξεις μεταξύ της κοινότητας των Τεκέ, που θεωρούνται οι νόμιμοι ιδιοκτήτες εκτάσεων σε χωριά κατά μήκος του ποταμού Κονγκό, και των Γιακά, που πήγαν να εγκατασταθούν εκεί τα τελευταία χρόνια, μετατράπηκαν σε ανοικτή σύγκρουση και διαπράχθηκαν σφαγές.

Οι παραστρατιωτικοί «μομποντό», που σύμφωνα με τις αρχές ανήκουν στην κοινότητα των Γιακά, φέρονται να συμμετέχουν ενεργά στη σύγκρουση, η οποία έχει εκατοντάδες θύματα και στις δυο κοινότητες.

Από τα μέσα του 2023, το κράτος έχει απαγορεύσει στα μέσα ενημέρωσης να καλύπτουν επιτόπου τη σύγκρουση αυτή. Οι δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου, δεν επιτρέπεται από τις δυνάμεις ασφαλείας να εισέλθουν καν στην επαρχία Μαΐ-Ντομπέ.

Ειδικοί του ΟΗΕ υπολόγιζαν τον Δεκέμβριο του 2023 πως «πάνω από 1.000 μαχητές από τη Μαΐ-Ντομπέ και τα περίχωρά της, συμπεριλαμβανομένων μομποντό, στρατολογήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και στάλθηκαν στο Βόρειο Κίβου για να πολεμήσουν την M23», ένοπλη οργάνωση με κυρίαρχο το στοιχείο των Τούτσι που, σε συνεργασία με τον στρατό της Ρουάντας, έχει κυριεύσει αχανείς εκτάσεις στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.

Πηγή: ΚΥΠΕ