Ο 40χρονος Ρώσος σεφ συνελήφθη την Κυριακή στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας και κρατείται – Φέρεται να είχε έγγραφο που συνδέεται με ρωσική ομάδα ειδικών δυνάμεων
Στη σύλληψη ενός Ρώσου σεφ, που ζει στη Γαλλία εδώ και 14 χρόνια προχώρησαν οι γαλλικές αρχές, που θεωρούν ότι είναι ύποπτος για συνωμοσία με ξένη δύναμη, με σκοπό τη διοργάνωση «μεγάλης κλίμακας» πράξεων αποσταθεροποίησης κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το περιστατικό έγινε γνωστό δύο ημέρες πριν την τελετή έναρξης στις όχθες του Σηκουάνα, κι ενώ οι Αρχές έχουν εκφράσει εδώ και καιρό την ανησυχία ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιδιώξει τη δική της παρέμβαση.
Ο 40χρονος συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιδρομής που έγινε στο διαμέρισμά του στο κεντρικό Παρίσι την Κυριακή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα έγγραφο που συνδέεται με μια επίλεκτη ρωσική μονάδα ειδικών δυνάμεων που λειτουργεί υπό τη διοίκηση της FSB, που διαδέχτηκε την KGB.
Ήδη, έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς περί «ανταλλαγής πληροφοριών με ξένη δύναμη με σκοπό την πρόκληση εχθροπραξιών στη Γαλλία». Το συγκεκριμένο αδίκημα τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 30 ετών. Η συνωμοσία δεν θεωρείται ότι είχε σχέση με πράξεις τρομοκρατίας.
Ο άνδρας, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί, παραπέμφθηκε την ίδια ημέρα σε δίκη με την κατηγορία αυτή και τέθηκε υπό κράτηση. Η έρευνα στο διαμέρισμά του έγινε μετά από αίτημα του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.
«Σχέδιο μεγάλης κλίμακας»
Σύμφωνα με τις ενημερώσεις που δόθηκαν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι πράκτορες βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο άνδρας προετοίμαζε ένα «σχέδιο μεγάλης κλίμακας» που θα μπορούσε να έχει «σοβαρές» συνέπειες κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων των αγώνων.
Η γαλλική «Le Monde» αναφέρε ότι προ δύο μηνών, οι μυστικές υπηρεσίες είχαν ακούσει τον συλληφθέντα και έναν χειριστή των ρωσικών υπηρεσιών, ενώ μιλούσαν στο τηλέφωνο. Ο συλληφθείς είχε δηλώσει ότι «οι Γάλλοι θα κάνουν μια τελετή έναρξης όπως δεν έχει ξαναγίνει ποτέ».
Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση της φερόμενης συνωμοσίας για την αποσταθεροποίηση των αγώνων.
Επί μήνες στο στόχαστρο της αστυνομίας
Ο συλληφθείς είχε εκπαιδευτεί στο Παρίσι ως σεφ. Σύμφωνα με τη γαλλική «Le Monde», είχε λάβει μέρος σε ρωσικά ριάλιτι και εκπομπές μαγειρικής, ενώ στο βιογραφικό του ανέφερε ότι είναι «ιδιωτικός σεφ».
Για πρώτη φορά έφτασε στη Ρωσία το 2010. Πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα στο χιονοδρομικό κέντρο του Κουρσεβέλ, που είναι δημοφιλές στη ρωσική ελίτ. Εκεί εργάστηκε σε εστιατόριο με αστέρι Μισελέν. Για το Παρίσι έφυγε το 2012.
Σύμφωνα με e-mail που χρονολογούνται από τον Σεπτέμβριο του 2012, τα οποία είδε η γαλλική εφημερίδα, ο ύποπτος είχε πει στη σπιτονοικοκυρά του ότι θα επέστρεφε στη Μόσχα για να εργαστεί ως αξιωματούχος στη ρωσική κυβέρνηση. Όμως, συμμετείχε σε μια ημέρα εκπαίδευσης πολιτών, ένα υποχρεωτικό βήμα ένταξης στη Γαλλία, τον Απρίλιο του 2013.
Οι μυστικές υπηρεσίες τον παρακολουθούσαν επί μήνες. Το ύποπτο τηλεφώνημά του προς τον σύνδεσμό του φέρεται ότι εντοπίστηκε τον Μάιο, όταν επέστρεφε από ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος έχασε την πτήση προς το Παρίσι λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και επέστρεψε τελικά μέσω Βουλγαρίας, οπότε και έγινε η παρακολούθηση.
Βρέθηκαν έγγραφα διπλωματικού ενδιαφέροντος
Στις 6 το πρωί της Κυριακής, αστυνομικοί της επίλεκτης ταξιαρχίας έρευνας και επέμβασης (BRI), που κλήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας, πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του υπόπτου στην Rue Saint-Denis, στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα. Στην κατ’ οίκον έρευνα φέρονται να εντοπίστηκαν «έγγραφα διπλωματικού ενδιαφέροντος».
Τον περασμένο μήνα η Microsoft δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθούσε να υπονομεύσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη δημιουργία ψεύτικων ιστοσελίδων που αντιγράφουν αυθεντικά γαλλικά μέσα ενημέρωσης και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για να τροφοδοτήσει την ανησυχία για τη βία και την τρομοκρατία.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι αρχές είχαν ελέγξει πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα πριν από τους αγώνες.
«Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι ο αθλητισμός δεν χρησιμοποιείται για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις ή για να επικρίνουν και μερικές φορές ακόμη και να λένε ψέματα για τη Γαλλία και τους Γάλλους», δήλωσε ο Νταρμανέν.
Πηγή: protothema.gr