Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Κυλλήνη – «Περιοχή εξαιρετικά σεισμογενής»

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ηλεία, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού, εντοπίζεται 17 χιλιόμετρα νότια της Κυλλήνης και 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ανδραβίδας.

Η αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 11,1 χιλιόμετρα και προκάλεσε αναστάτωση στους δήμους Ανδραβιδας – Κυλλήνης, Πηνειού, Ήλιδας και Πύργου καθώς και στη γειτονική Ζάκυνθο.

Οι κάτοικοι ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αντέδρασαν ψύχραιμα παρά την ένταση του από το σχετικά μικρό εστιακό βάθος.

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, μπορεί να υπάρξουν μετασεισμοί.

«Είναι μια περιοχή εξαιρετικά σεισμογενής. Όταν αρχίζουν μετασεισμοί σε αυτήν την περιοχή λόγω των ιδιομορφιών συνεχίζουν για κάποιες μέρες. Είναι μικρά μεγέθη συνήθως, συνεπώς δεν θα πάμε σε παρά πολύ μεγάλα μεγέθη. Μπορεί να περάσουμε τα 5 Ρίχτερ αλλά σε σπάνια περίπτωση θα ανέβουμε πιο πάνω. Το πιθανότερο είναι να έχουμε μετασεισμούς της τάξεως των 3 – 4 βαθμών – όπως και είχαμε όλη τη νύχτα. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι και ο δομημένος ιστός της περιοχής μετά τους σεισμούς της δεκαετίας του 1990 είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Όσα είπε ο Ευθύμιος Λέκκας: