Χωρίς ράσα για 36 ώρες

Η συζήτηση στην Αγγλικανική Εκκλησία είχε ανοίξει από καιρό. «Πριν από περίπου δύο χρόνια αποφάσισα να αναδιαρθρώσω τη ζωή μου γύρω από μια ημέρα Σαββάτου» είχε γράψει στην εφημερίδα «British Church» o αιδεσιμότατος Μαρκ Σκαρλάτα, αγγλικανός ιερέας στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας και λέκτορας σε ένα από τα πιο γνωστά Κολέγια Θεολογικών Σπουδών του Λονδίνου. «Αποφάσισα να τηρήσω την παραδοσιακή εβραϊκή πρακτική της ανάπαυσης από την Παρασκευή το απόγευμα έως το Σάββατο βράδυ. (…) Αρκετές εβδομάδες απέτυχα να προστατεύσω την ημέρα της ξεκούρασής μου. Αρχισα να σχεδιάζω εκ των προτέρων (…) και καθώς άρχισα να αποσυνδέομαι πλήρως το Σάββατο, ξεκίνησα να βλέπω την ομορφιά αυτού του δώρου που μας έχει χαρίσει ο Θεός».

ΘΑ ΑΠΕΧΟΥΝ. Κατόπιν τούτων, η ανακοίνωση που είδε το φως της δημοσιότητας, πριν από λίγες ημέρες, από το Γιορκ της Αγγλίας, δεν προκάλεσε έκπληξη: H Σύνοδος της Αγγλικανικής Εκκλησίας αποφάσισε να καθιερώσει 36 ώρες υποχρεωτικής ανάπαυσης για τους κληρικούς την εβδομάδα. Το διάστημα αυτό οι ιερείς θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, καθώς «η ανάπαυση του Σαββάτου είναι ένα ζωογόνο δώρο δοσμένο από τον Θεό, σημαντικό για την ευημερία όλων των ανθρώπων» και επειδή «θα μπορούσαν να ξεκουράζονται μιάμιση ή και δύο ημέρες εβδομαδιαίως χωρίς αυτή την προτεινόμενη αλλαγή στους Κανονισμούς Ορων Παροχής Υπηρεσιών – αλλά όλοι ξέρουμε ότι δεν το κάνουν». «Είστε ένας πολύτιμος πόρος και έχετε αφήσει πολλά για να μας υπηρετήσετε, επομένως προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η φροντίδα σας» είπε απευθυνόμενη στους κληρικούς η επίσκοπος του Γουίντσεστερ, Canon Alison Coulter, αντανακλώντας το πνεύμα της απόφασης.

Παρότι η Αγγλικανική Εκκλησία αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία – 366 ψήφοι υπέρ, έξι κατά και τρεις αποχές –, δεν φαίνεται να συμμερίζονται όλοι τη θέση της. Πηγές από την Εκκλησία της Ελλάδος επισημαίνουν ότι η Αγγλικανική Εκκλησία διέπεται από τελείως διαφορετικούς κανόνες λειτουργίας και τονίζουν πως ένα τέτοιο μέτρο δεν θα μπορούσε να ισχύσει στα καθ’ ημάς. Οι λόγοι απορρέουν τόσο από το ειδικό εργασιακό καθεστώς των ελλήνων κληρικών όσο και – κυρίως – από την ουσία των πραγμάτων. «Ο ιερέας στην Ελλάδα είναι βαθιά συνδεδεμένος με τους πιστούς, αποτελεί σημείο αναφοράς για τις τοπικές κοινωνίες και ασκεί λειτούργημα που δεν μπορεί να τεθεί υπό ωράρια και περιορισμούς» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μαρτυρώντας ότι δεν υπάρχει διάθεση για τέτοιες… καινοτομίες.