Η εφημερίδα Washington Post γράφει σήμερα πως το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν συμφωνήσει ότι μετά το πέρας του πρώτου σταδίου της εκεχειρίας και στην αρχή του δευτέρου, την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας θα αναλάβει μία μεταβατική διοίκηση
Ολοκληρώθηκε χθες αργά το βράδυ η τετραμερής σύσκεψη στη Ντόχα, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ και της Αιγύπτου, ως επίσης και ομάδες εργασίας των τεσσάρων χωρών, στο πλαίσιο του κύκλου διαμεσολαβητικών επαφών προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα επί τη βάσει του «πλαισίου Μπάιντεν».
Η εφημερίδα Washington Post γράφει σήμερα πως το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν συμφωνήσει ότι μετά το πέρας του πρώτου σταδίου της εκεχειρίας και στην αρχή του δευτέρου, την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας θα αναλάβει μία μεταβατική διοίκηση, που δεν θα ελέγχεται ούτε από το Ισραήλ, αλλά ούτε και από τη Χαμάς.
Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, όλα τα μέλη της ισραηλινής αποστολής επέστρεψαν στο Ισραήλ σήμερα το πρωί, συμπεριλαμβανομένων και των μελών των επιμέρους ομάδων εργασίας.
Παρότι δεν εκδόθηκε καμία επίσημη ανακοίνωση από καμία αποστολή σχετικά με το περιεχόμενο της χθεσινής σειράς συσκέψεων στην καταρινή πρωτεύουσα, η εφημερίδα Washington Post δημοσιεύει σήμερα πληροφορίες που φέρονται να προέρχονται από καλά πληροφορημένες πηγές, που έχουν άμεση γνώση όσων συζητήθηκαν στην Ντόχα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στη στήλη του ο αρθρογράφος της εφημερίδας, David Ignatius, επικαλούμενος καλά πληροφορημένες πηγές, το πρώτο στάδιο της εκεχειρίας θα διαρκέσει έξι εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα απελευθερωθούν 33 Ισραηλινοί όμηροι, γυναίκες και άνδρες, με την επισήμανση ότι οι άνδρες που θα απελευθερωθούν θα είναι ηλικίας άνω των 50 ετών, ως επίσης και όμηροι με ευαίσθητη κατάσταση υγείας.
Παράλληλα, το Ισραήλ θα αποφυλακίσει Παλαιστινίους κρατουμένους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να έχει συμφωνηθεί πόσοι ακριβώς θα αποφυλακιστούν ή εάν το Ισραήλ θα διατηρήσει δικαίωμα βέτο ως προς την κατάρτιση των ονομαστικών καταλόγων. Τα στοιχεία αυτά είχαν ήδη διαρρεύσει σε ισραηλινά μέσα κατά τις προηγούμενες εβδομάδες.
Ωστόσο, το νέο στοιχείο που σχολιάζεται ποικιλοτρόπως σήμερα από τα ισραηλινά ΜΜΕ είναι η πληροφορία που δημοσιεύει ο Ignatius στην Washington Post, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ και η Χαμάς φέρονται να έχουν συμφωνήσει ότι μετά το πέρας του πρώτου σταδίου της εκεχειρίας και στην αρχή του δευτέρου, την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας θα αναλάβει μία «μεταβατική διοίκηση» που δεν θα ελέγχεται ούτε από το Ισραήλ, αλλά ούτε και από τη Χαμάς.
Συγκεκριμένα, την μεταβατική διοίκηση του θύλακα φέρεται να αναλάβει στρατιωτική δύναμη που θα οριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες «μετριοπαθείς αραβικές χώρες», οι οποίες όμως δεν κατονομάζονται στο ρεπορτάζ της Washington Post. Τονίζεται ότι σε αυτήν την πολυεθνική στρατιωτική δύναμη θα προστεθεί ομάδα 2.500 αστυνομικών της Παλαιστινιακής Αρχής. Η σύνθεση της παλαιστινιακής αστυνομικής δύναμης θα οριστικοποιηθεί κατόπιν σχετικού ελέγχου ασφαλείας εκ μέρους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και του στρατού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Χαμάς έχει δώσει διαβεβαιώσεις προς την αμερικανική πλευρά, μέσω εκπροσώπων της που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τους Αιγύπτιους και Καταρινούς διαμεσολαβητές, ότι είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τη σύσταση «μεταβατικής διοίκησης» υπ’ αυτήν την μορφή και σύνθεση.
Όπως μεταδίδει σήμερα το πρωί η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, που επικαλείται Ισραηλινούς κυβερνητικούς κύκλους, υπάρχουν ακόμα διαφωνίες ως προς το εάν το πλαίσιο εκεχειρίας θα προβλέπει τον τερματισμό του πολέμου από τη στιγμή που η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται, και εάν – και έως ποιο βαθμό – θα προβλέπεται η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την Λωρίδα της Γάζας.
Οι ίδιες ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί ώθηση στο προτεινόμενο πλαίσιο εκεχειρίας μέσω μιας παράλληλης διαδικασίας εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Σαουδική Αραβία, στο πνεύμα των «Συμφωνιών του Αβραάμ», ενδεχόμενο το οποίο συζητείτο έντονα από τα τέλη του 2022 και μέχρι τις παραμονές της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οπότε και ξέσπασε ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και εννέα μήνες.
Οι πληροφορίες που δημοσιεύει η Washington Post στη στήλη του David Ignatius δεν έχουν σχολιαστεί μέχρι στιγμής από κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη.
Πηγή: ΚΥΠΕ