Αντίλογος

Αναντίλεκτα, η  πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών, που τραυμάτισε σοβαρά το Κράτος Δικαίου στη χώρα, επιχειρείται από την κυβέρνηση να μπει στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας»  με σύντομες διαδικασίες και με μη ομαλό τρόπο. Αναντίλεκτα, όσοι είχαμε την εμπειρία, ως μέλη της εξεταστικής για τις υποκλοπές επιτροπής, είτε της πλειοψηφίας, είτε της μειοψηφίας, γνωρίζουμε καλά τον κραυγαλέο τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε η συγκάλυψη της υπόθεσης, με πρωτοφανή κυνισμό. Ούτε μάρτυρες εξετάστηκαν, ούτε στοιχεία ερευνήθηκαν, ούτε η αλήθεια αναζητήθηκε. Με ευθύνη της κυβέρνησης κουκουλώθηκε η υπόθεση και όποιος τόλμησε αυτό να το αμφισβητήσει, πέρασε των παθών του τον τάραχο – όπως ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος, που ενήργησε ως θεσμικός λειτουργός και όχι ως σφουγγοκωλάριος.

Αναντίλεκτα, την ώρα που ακούγαμε σε διαγγέλματα τον κύριο Μητσοτάκη να αναφέρεται στο «λάθος» των παρακολουθήσεων, στη «συγγνώμη» προς τον Ανδρουλάκη και ότι «αν ο ίδιος γνώριζε ότι τον παρακολουθούσαν, δεν θα το επέτρεπε», αλλά κυρίως να διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό  ότι θα χυθεί «άπλετο φως» στην υπόθεση των υποκλοπών, νιώσαμε προς στιγμή μια ανακούφιση,  για να διαπιστώσουμε δυστυχώς αμέσως μετά, ότι μεθοδευόταν η διαδικασία του οριστικού ενταφιασμού της υπόθεσης, με όλους τους τρόπους, με όλα τα μέσα και με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Αναντίλεκτα, όσοι παρακολούθησαν από την αρχή την πορεία την υπόθεσης των υποκλοπών και τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες των συνεχιζόμενων και συγκλονιστικών αποκαλύψεων της ερευνητικής δημοσιογραφίας για τα πρόσωπα που παρακολουθούνταν, για τα διαστήματα, τον τρόπο, τον χαρακτήρα που πήραν πολλές παρακολουθήσεις, αλλά κυρίως για την «εντολή παρακολούθησης άνευ αιτιολογίας» που η εισαγγελέας έδινε σωρηδόν, έχουν πλήρως αντιληφθεί το μέγεθος του σκανδάλου και τη σπουδή της κυβέρνησης να το κουκουλώσει στα γρήγορα, μήπως και σωθεί.

Αναντίλεκτα, η πρόσφατη ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου δεν ήταν ούτε αναμενόμενη, ούτε συνηθισμένη. Το ύφος της ανακοίνωσης, όπως ήδη σχολιάστηκε πολύπλευρα, άρμοζε περισσότερο σε επικοινωνιακό επιτελείο κόμματος, παρά σε εισαγγελική αρχή.

Αναντίλεκτα, στην ουσία της η υπόθεση προκαλεί τεράστια και αναπάντητα ερωτήματα, όπως το σύντομο διάστημα που μεσολάβησε από την υποβολή της δικογραφίας από τον αντεισαγγελέα Αχ. Ζήση (την περασμένη Τετάρτη) έως την αξιολόγηση του περιεχομένου της και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος μόλις μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα, όπως η δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος και όχι για κακούργημα στους τέσσερις επιχειρηματίες που σύμφωνα με την έρευνα, συνδέονται με τη λειτουργία του παράνομου λογισμικού Predator, για το αδίκημα της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής συνομιλίας και όχι της κατασκοπείας – παρότι παρακολουθούταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ (!), κρίσιμοι μάρτυρες που απαλείφθηκαν, κρίσιμες ερωτήσεις που δεν έγιναν κ.λπ. Ολα αυτά, αναντίλεκτα.

Αντίλογος όμως – και μάλιστα σοβαρός – υψώνεται στο «αναντίλεκτα» της κυρίας εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στο επίρρημα αυτό που συμπεριέλαβε στην ανακοίνωσή της, για να εκφράσει  τη δικαστική κρίση, στο τελικό πόρισμα αρχειοθέτησης της υπόθεσης. Ενα επίρρημα που ακόμη και σε πανθομολογούμενες περιπτώσεις, δεν  είθισται να χρησιμοποιείται από τη δικαιοσύνη  και  τους λειτουργούς της, λόγω ακριβώς της απολυτότητας που ενέχει και βρίσκεται σε προφανή αναντιστοιχία με την υποκειμενική, δικαστική αλλά ανθρώπινη,  κρίση.

Είναι αυτό το «αναντίλεκτα» που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις που ανάγκασε την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων να εκδώσει ανακοίνωση, συνιστώντας «μέτρο» στην κριτική που ασκείται στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας. Σωστό είναι αυτό. Ομως το «μέτρο» είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται στην αναλογία. Και εν προκειμένω, μάλλον η ανακοίνωση ήταν αυτή που φανερά υπερέβη το «μέτρο»…

Δημιουργώντας σάλο, πολιτική οξύτητα, έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και αντιδράσεις,  που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν νέες εξελίξεις στο θέμα,  τόσο στη χώρα,  όσο και στην Ευρώπη. Και προφανώς  ο καλοπροαίρετος θεωρεί σύμπτωση, ότι το «μέτρο» στο θέμα έχασε πρώτα η κυβέρνηση και τώρα την ακολουθεί κατά πόδας η Δικαιοσύνη… Αναντίλεκτα, όμως, ο υποψιασμένος και πάλι… αντιλέγει!

Η Ευαγγελία Λιακούλη είναι

ποινικολόγος, γραμματέας

της ΚΟ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ,

βουλευτής Λάρισας