Απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στη Λευκορωσία ζητά η ΕΕ

Γραπτή δήλωση Μπορέλ για την τέταρτη επέτειο των προεδρικών εκλογών στη χώρα

Τη χωρίς καθυστέρηση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη Λευκορωσία ζήτησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε γραπτή δήλωσή του για την τέταρτη επέτειο των προεδρικών εκλογών στη χώρα, οι οποίες είχαν προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις στη χώρα μετά την χάλκευση των αποτελεσμάτων από το καθεστώς Λουκασένκο.

Στις 9 Αυγούστου 2020, αναφέρεται στη δήλωση, οι Λευκορώσοι διαδήλωσαν ειρηνικά «κατά των πλαστών εκλογών και της προσπάθειες του Λουκασένκο να του αφαιρέσει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του».

«Έκτοτε, και παρά τη βίαιη καταστολή, ο λαός της Λευκορωσίας έχει επανειλημμένα και με γενναιότητα υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματά του και το δημοκρατικό μέλλον της χώρας του» πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, αναφερόμενος στο γεγονός πως σήμερα στη χώρα υπάρχουν 1.400 πολιτικοί κρατούμενοι ενώ χιλιάδες μπαινοβγαίνουν στις φυλακές από το 2020, τουλάχιστον έξι πολιτικοί κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους στη φυλακή και πολλοί κρατούνται στην απομόνωση για πάνω από έναν χρόνο.

«Ζητούμε τη χωρίς καθυστέρηση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και των ανθρώπων που κρατούνται άδικα» υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ, παραπέμποντας στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η υγεία ορισμένων κρατουμένων, και σε έκθεση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σύμφωνα με την οποία η συμπεριφορά του καθεστώτος μπορεί να αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Επίσης, σημείωσε, απειλείται και η κυριαρχία και η ταυτότητα της Λευκορωσίας, καθώς το καθεστώς «είναι συνένοχο στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», συμβάλλοντας με πολιτική, στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη, καθώς και στις πρακτικές παράνομης απέλασης ανήλικων Ουκρανών από τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της Ουκρανίας. Επίσης, από το 2021, το καθεστώς ενορχηστρώνει μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σημείωσε.

Ο κ. Μπορέλ υπενθύμισε στη δήλωσή του τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ κατά του καθεστώτος και των υποστηρικτών του, καθώς και τις προσπάθειες στις οποίες συμμετέχει η ΕΕ για τη διασφάλιση της λογοδοσίας των υπευθύνων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλα διεθνή φόρουμ.

«Η ΕΕ παραμένει ενωμένη στην υποστήριξή της προς τον γενναίο λαό της Λευκορωσίας, το δημοκρατικό κίνημα της Λευκορωσίας και την κοινωνία των πολιτών στην προσπάθειά τους για μια ελεύθερη, δημοκρατική, κυρίαρχη και ανεξάρτητη Λευκορωσία ως μέρος μιας ειρηνικής Ευρώπης» τόνισε ο κ. Μπορέλ, σημειώνοντας πως μόλις η χώρα ξεκινήσει τη δημοκρατική της μετάβαση, η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει τη σταθεροποίηση της οικονομίας της και τη μεταρρύθμιση των θεσμών της.

Πηγή: ΚΥΠΕ