Διμερή, Ευρώπη, Μ. Ανατολή και μεταναστευτικό στη συνάντηση Στάρμερ-Μακρόν

Η πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να συσφίξει τις σχέσεις με την Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η παράνομη μετανάστευση ήταν τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου

Θέματα διμερούς συνεργασίας, η πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να συσφίξει τις σχέσεις με την Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η παράνομη μετανάστευση ήταν τα βασικά θέματα στην ατζέντα της πρωινής συνάντησης στο Ελυζέ μεταξύ του Βρετανού Πρωθυπουργού σερ Κιρ Στάρμερ και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην επιτυχία της πρόσφατης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βρετανία και συμφώνησαν επί της ανάγκης της περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης της στενής διμερούς σχέσης τους προσεχείς μήνες.

Ως προς την εύθραυστη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Στάρμερ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης στη Δυτική Όχθη τις τελευταίες ημέρες.

Αμφότεροι συμφώνησαν πως είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις εκεχειρίας και να επιδιωχθεί μία πολιτική λύση που θα δημιουργεί ένα «μη αναστρέψιμο μονοπάτι» προς ένα παλαιστινιακό κράτος, δίπλα από το κράτος του Ισραήλ.

Συζητώντας, τέλος, την αμοιβαία πρόκληση του διάπλου της Μάγχης από μετανάστες με μικρές λέμβους, ο Βρετανός ηγέτης καλωσόρισε την κοινή δράση Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας.

Στάρμερ και Μακρόν συμφώνησαν επίσης να κάνουν μαζί περισσότερα για να διαλύσουν τις διαδρομές των διακινητών πιο κοντά στην πηγή τους και να αυξήσουν το μοίρασμα πληροφοριών ασφαλείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ