Ετοιμο υπόγειο καταφύγιο για τον Νετανιάχου

Ενα υπόγειο καταφύγιο στην Ιερουσαλήμ όπου ανώτεροι ηγέτες μπορούν να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια ενός πολέμου έχει προετοιμαστεί από την ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ και είναι ήδη πλήρως λειτουργικό, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το καταφύγιο, που φέρεται να κατασκευάστηκε πριν από σχεδόν 20 χρόνια, μπορεί να αντέξει σε χτυπήματα από μια σειρά όπλων, έχει δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου και συνδέεται με την έδρα του υπουργείου Αμυνας στο Τελ Αβίβ. Το καταφύγιο, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης, δεν έχει χρησιμοποιηθεί τους τελευταίους 10 μήνες του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Ωστόσο, έχει προετοιμαστεί για χρήση τώρα από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλα ανώτερα στελέχη, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανές επιθέσεις από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Κρισιμότητα

Το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης χτίστηκε στους λόφους της Ιερουσαλήμ με κόστος δισεκατομμυρίων σέκελ μετά το τέλος του δεύτερου πολέμου του Λιβάνου το 2006. Η ακριβής τοποθεσία και το βάθος του είναι άγνωστα, σύμφωνα με έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας. Μπορεί να φιλοξενήσει εκατοντάδες άτομα και προορίζεται για την κυβέρνηση καθώς και άλλους βασικούς φορείς. Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Times of Israel», η προετοιμασία του για χρήση αυτή τη στιγμή μπορεί να αποτελεί ένδειξη της σοβαρότητας της απειλής από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι δεν χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση στο Ισραήλ τον Απρίλιο, όταν το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αναχαιτίστηκαν.

Η τελευταία φορά που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε το καταφύγιο ήταν το 2018, όταν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διέταξε να πραγματοποιηθούν εκεί μια σειρά συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας υψηλού επιπέδου, πιθανόν για να αποφευχθούν διαρροές στα μέσα ενημέρωσης.