Η προσπάθεια να ξεπερνάς τον εαυτό σου

Αν ένα πρόσωπο, πέραν του κυριαρχικού στο μήκος τα τελευταία χρόνια Μίλτου Τεντόγλου, μπόρεσε να μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτό θα ήταν σίγουρα του Αρμαντ Ντουπλάντις. Ξεπερνώντας πια το ιερό τέρας του επί κοντώ, Σεργκέι Μπούμπκα, ο σουηδός υπεραθλητής κατάφερε να πετύχει κάτι το οποίο ξεχωρίζει τους μεγάλους αθλητές από τους πραγματικά σπουδαίους: αφού νίκησε όλους τους αντιπάλους, χωρίς να φαίνεται πως κάνει κάποια υπερπροσπάθεια, έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ και ξεπέρασε τον ίδιο του τον χαρισματικό εαυτό. Η προσπάθεια να ξεπερνάς τον εαυτό σου όταν θεωρείς πως δεν έχεις αντιπάλους είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των πρωταθλητών.

Τον Ιούνη του 2023, η σαρωτική νίκη της ΝΔ και κυρίαρχα η αποκαλούμενη στρατηγική ήττα του αντίπαλου χώρου θα έπρεπε να είχε δώσει έναν σπάνιο αέρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε η δεύτερή του θητεία να αποτελεί την κορυφαία μεταρρυθμιστική θητεία στη χώρα. Αντίπαλοι από τη μία σε αποσύνθεση και από την άλλη σε καταστολή δεν θα μπορούσαν να απειλήσουν τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Εναν χρόνο αργότερα λίγο πριν από τη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πρώτη φορά βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από κάθε άλλη προηγούμενη φορά που ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, είτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε ως Πρωθυπουργός. Με ποσοστά χαμηλότερα από το 30% και περιμένοντας τις νέες δημοσκοπήσεις έπειτα από μια θητεία η οποία είναι σαν τη Λερναία Υδρα για την κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός αισθάνεται πως πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του για να μη βρεθεί προ εκπλήξεων.

Θυμίζω πως από το 2016 και έπειτα, η ΝΔ πάντα μετριόταν σταθερά πάνω από 30% με ανοδική πορεία με αποκορύφωμα τις εκλογές του 2019 και του 2023. Τώρα η τάση είναι καθοδική και τα γεγονότα της καθημερινότητας μόνο ευοίωνα δεν φαίνονται. Το γεγονός της μη ύπαρξης ενός αντιπάλου που θα κοίταζε στα μάτια τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μάλλον σε εφησυχασμό οδήγησε και όχι σε μια θητεία η οποία θα εκπλήρωνε τις, πιθανά, αυξημένες απαιτήσεις.

Ο Αρμαντ Ντουπλάντις δεν κοίταξε ποτέ πίσω του και όταν χρειάστηκε έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ με αποτέλεσμα κανένας να μην τον αμφισβητεί. Δημιούργησε έναν αντίπαλο ο οποίος ήταν η καλύτερη δυνατή επίδοση και δεν στάθηκε στις δάφνες μιας απλής νίκης. Ο κανένας, ο οποίος πλέον αποτελεί τον… καταλληλότερο πρωθυπουργό, κάποια στιγμή θα αποκτήσει πρόσωπο και η παρακμή θα μοιάζει νομοτελειακή παρ’ όλο που ακόμη ελλείψει αντιπάλου τίποτε δεν προϊδεάζει μια τέτοια κατάσταση.

Ο Γιώργος Τράπαλης είναι αναλυτής δεδομένων της Good Affairs