Η χρονιά της κρίσης

Μπορεί να εξηγείται και από την έμφυτη ανάγκη να ξορκίσει κάποιος το κακό, αλλά μπροστά στις εικόνες καταστροφής μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, στις παραλίες λειτούργησε ως αντίδοτο και η ανεκδοτολογία: «Ολα υπό έλεγχο. Αν η φωτιά ξεφύγει από το Χαλάνδρι, θα σβήσει στο Νομισματοκοπείο». Ή «θα την πιάσει φανάρι στην Κηφισίας και θα σταματήσει»! Το αντιλαμβάνονται και στο Μαξίμου ότι το πρόβλημα για την κυβέρνηση μάλλον μεγεθύνεται όταν η κυβερνητική δράση και διαχείριση φαινομένων και καταστάσεων αναγκάζει το μεγάλο ακροατήριο να καταφύγει σε χιουμοριστικές ενέσεις. Αυτή είναι η μία εικόνα του καλοκαιριού που δεν αντιμετώπισαν βέβαια με τον ίδιο τρόπο οι πυρόπληκτοι και όσοι βρέθηκαν στην καρδιά των πυρκαγιών. Η άλλη εικόνα που καλύπτει άπαντες έχει να κάνει με την ακρίβεια και το νέο κύμα αυξήσεων που χτύπησε τους παραθεριστές και όσους έμειναν πίσω. Η τιμή του καφέ στο ράφι του σουπερμάρκετ που μέσα σε δώδεκα μήνες εκτινάχθηκε από τα 4,44 στα 6,58 ευρώ, τεντώνει τα νεύρα και δεν συνοδεύεται από ανέκδοτα. Πρόκειται για αντίδραση που επίσης έχουν καταγράψει στο πρωθυπουργικό επιτελείο, μέσα από τις κυλιόμενες μετρήσεις και τα μετεκλογικά φόκους γκρουπ. Και με αυτά τα δύο βασικά ζητήματα, την ακρίβεια διαρκείας και τη διαχείριση κρίσεων, η κυβέρνηση προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει έναν σκληρό χειμώνα.

Παραμένει ζητούμενο με ποιους τρόπους θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αναχαιτίσει το ράλι αυξήσεων στα ράφια, αλλά εάν δεν υπήρχε η ασυνήθιστη εικόνα με τη βόλτα της φωτιάς στα οικοδομικά τετράγωνα του Λεκανοπεδίου, στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο βαθμός για την αποτελεσματικότητα του αντιπυρικού σχεδιασμού θα ήταν αυτή τη χρονιά εξαιρετικός. Ο Βασίλης Κικίλιας έβγαλε σχεδόν όλο το καλοκαίρι με μακό και γένια μιας εβδομάδας, αφού το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας οφείλει να βρίσκεται ψυχή τε και σώματι επί του πεδίου. Περισσότερα από 60 drones εντόπισαν εκατοντάδες πυρκαγιές στην αφετηρία τους και η κινητοποίηση του μηχανισμού υπήρξε άμεση. Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια δασικοί και πυροσβέστες μόνιασαν και ακολούθησαν έναν κοινό προγραμματισμό. Η αυστηρότερη ποινική μεταχείριση των εμπρηστών έχει αυξήσει τις προφυλακίσεις. Χιλιάδες οικόπεδα αποψιλώθηκαν από τα ξερόχορτα εγκαίρως. Πριν από τον Βαρνάβα και την Πεντέλη, πυρκαγιές είχαν ξεσπάσει στη Σταμάτα και στο Λαύριο, αλλά απασχόλησαν ελάχιστους, αφού η επέμβαση ήταν ταχύτατη. Στον συνολικό απολογισμό που θα γίνει τον Νοέμβριο, τα καμένα στρέμματα θα αποδειχθούν λιγότερα από τις προηγούμενες χρονιές.

Η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τον Πρωθυπουργό και το βήμα της ΔΕΘ, θα αντεπιτεθεί και για τις πυρκαγιές. Αλλά ο αρμόδιος υπουργός γνωρίζει καλά ότι η φωτιά που πέρασε στον αθηναϊκό οικιστικό ιστό είναι ικανή να δώσει τον τόνο. Η ανησυχία στο Μαξίμου ότι, μετά την εκλογική βουτιά στις ευρωκάλπες, το καλοκαίρι θα ανοίξει μια νέα «μαύρη τρύπα» στο κυβερνητικό και πρωθυπουργικό προφίλ είναι έντονη. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η αντίδραση μπορεί να προέλθει από τα μεσαία στρώματα και όσους κινούνται στον λεγόμενο κεντρώο χώρο – τις δεξαμενές των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρούσε στεγανοποιημένες, δίνοντας έμφαση πρωτίστως στις διαρροές από το υπερσυντηρητικό ακροατήριο. Στον σχεδιασμό του φθινοπώρου οι ασκήσεις ισορροπίας μπορεί να αποδειχθούν δυσκολότερες από κάθε άλλη χρονιά μετά το 2019 και οι υπουργοί να ανέβουν ξανά στη ζυγαριά. Τον ανασχηματισμό του Ιουνίου, άλλωστε, τον έχουν ξεχάσει ακόμη και στους κομματικούς διαδρόμους.

Εναν χρόνο μετά το 41%, ο πήχης του 30% φαίνεται να είναι ικανός να συντηρήσει πλέον τα κυβερνητικά χαμόγελα, σε συνδυασμό με τη βεβαιότητα σχεδόν όλων στη ΝΔ ότι «δεν υπάρχει αντίπαλος». Ο Πρωθυπουργός θα περιμένει τον χειμώνα το ΠΑΣΟΚ να μπει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας και σε έναν μετεκλογικό εμφύλιο σπαραγμό, και τον Κασσελάκη να παλεύει με τον Τσίπρα. Αν τα ποσοστά δεν ευημερούν στο ξεκίνημα του 2025, ωστόσο, ένα νέο υπουργικό σχήμα δεν θα συνδυαστεί μόνο με ένα ανοιξιάτικο σκηνικό, αλλά και με εκλογικούς σχεδιασμούς.