«Κάηκε» το επιτελικό κράτος

Πώς είναι δυνατόν η πυρκαγιά να πέρασε στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας; Μόλις τρία χρόνια μετά την προηγούμενη καταστροφή, παρότι η κυβέρνηση γνώριζε τον κίνδυνο μιας μεγα-πυρκαγιάς εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών, πιάστηκε πάλι απροετοίμαστη, χωρίς στρατηγική πρόληψης και αντιμετώπισης. Καλείται εκ νέου να διαχειριστεί – εν μέσω σύγχυσης και ασυνεννοησίας των αρμοδίων για μια φωτιά που έκαιγε για ώρες ανεξέλεγκτη – μια μεγάλη φυσική καταστροφή στην Αττική. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος γύρισε εσπευσμένα στην Αθήνα την Κυριακή, βρέθηκε χθες το πρωί και το απόγευμα στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων και ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων. Το στοίχημα της κυβέρνησης αυτή τη φορά είναι να δουλέψει ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας που έστησε μετά το 2021 και να μη μουντζουρωθεί το αφήγημα του επιτελικού κράτους το οποίο μαθαίνει από τα λάθη του. Η επικοινωνιακή διαχείριση βέβαια δεν απαντάει σε βασικά ερωτήματα: γιατί κάηκαν πάλι περιοχές που έχουν ξανακαεί; Πώς έφτασε η πυρκαγιά μέσα στην πόλη;

Η γραμμή άμυνας των κυβερνώντων στην κριτική που δέχονται μετά τις καταγγελίες πολιτών πως υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες για την κατάρρευση της διαχείρισης της Πολιτικής Προστασίας συνοψίζεται στην επισήμανση πως ναι μεν από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν όλες οι προβλέψεις του νέου επιχειρησιακού δόγματος (κατά το οποίο η εμπλοκή των εναέριων μέσων στην κατάσβεση πρέπει να είναι άμεση) προκειμένου να κινητοποιηθούν ταυτόχρονα επίγειες και εναέριες δυνάμεις, όμως οι συνθήκες οι οποίες διαμορφώθηκαν λόγω των ισχυρών ανέμων οδήγησαν στη δημιουργία ενός μετώπου 40 χιλιομέτρων.

Οι συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν συνεχείς και η κυβερνητική έδρα βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον «Φάρο» της Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «οι επιχειρησιακοί κάνουν τον σχεδιασμό. Τους εμπιστευόμαστε». Το μόνο που είπε ο Πρωθυπουργός στους άνδρες και στις γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας, λένε στενοί του συνεργάτες, ήταν να μην ακούν τα διάφορα αιτήματα που φτάνουν εκεί απ’ όσους έχουν πρόσβαση, αλλά να κάνουν τη δουλειά τους όπως οι ίδιοι κρίνουν ότι πρέπει να γίνει. Το Συντονιστικό επισκέφθηκε το αργά το απόγευμα και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος συνομίλησε και με εθελοντές στις πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, κινητοποίηση υπήρξε και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις να συνδράμουν με προσωπικό και μέσα όπου τους ζητηθεί, ακολουθώντας τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας στο οποίο ανήκει ο συντονισμός.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε το απόγευμα της Κυριακής αίτημα ενεργοποίησης του RescEU, στο οποίο έχουν μέχρι στιγμής ανταποκριθεί η Γαλλία (με ένα Super Puma με κάδο από χθες το βράδυ), η Ιταλία (με δύο Canadair, τα οποία θα φτάσουν σήμερα το πρωί) και η Τσεχία (με 75 πυροσβέστες και 25 οχήματα που φτάνουν επίσης σήμερα). Επίσης, αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Τουρκία και Ισπανία.