Καμπανάκι

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών και η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε, όπως έδειξε η μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας που κάνει το ΙΟΒΕ. Παρότι είθισται η θερινή περίοδος να επιδρά θετικά σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς, η αυξημένη αβεβαιότητα η οποία δημιουργείται από τις γεωπολιτικές εντάσεις καθώς και η ακρίβεια που συνεχίζει να πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς έχει επηρεάσει τον τρόπο που όλοι, επιχειρήσεις και πολίτες, βλέπουν την οικονομική τους κατάσταση.

Η υποχώρηση του υπό συζήτηση δείκτη είναι σημαντική αλλά ακόμη είναι νωρίς για να υποστηρίξει κανείς ότι πρόκειται για τάση. Ωστόσο, είναι ένα προειδοποιητικό καμπανάκι για την οικονομία της χώρας. Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα αποδεικνύεται ευμετάβλητο αυτή την περίοδο – και οι προκλήσεις που εκείνη αντιμετωπίζει, τόσο εξωτερικές όσο κι εγχώριες είναι σοβαρές. Γι’ αυτό, το μήνυμα το οποίο κρύβει ο εν λόγω δείκτης πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή.

Η επιφυλακτικότητα που επικρατεί τόσο στον κόσμο της αγοράς όσο και στην κοινή γνώμη μπορεί να εξελιχθεί σε αμφισβήτηση των δυνατοτήτων της κυβέρνησης να κερδίσει το διαρκές, δύσκολο, στοίχημα της οικονομίας. Παρά την αισθητή βελτίωση των προηγούμενων ετών, ο στόχος της αύξησης των επενδύσεων, των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας σε επίπεδα σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δεν έχει επιτευχθεί. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, λοιπόν.