Μέγιστη αυτοσυγκράτηση για αποφυγή πυρηνικού περιστατικού ζητά ο ΟΗΕ για Ουκρανία – Aυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων
O Aναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τις Αμερική, Μίροσλαβ Γιέτζια, μιλώντας την Τετάρτη σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στις τραγικές επιπτώσεις του πολέμου που μετράει δυόμιση χρόνια, επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του ΟΗΕ για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ζήτησε αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί ένα «καταστροφικό πυρηνικό περιστατικό».
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία, ιδίως στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ.
«Επαινούμε τις προσπάθειες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, υπό την ηγεσία του Γενικού Διευθυντή, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι για την εξασφάλιση της πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία. Ζητούμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και επαγρύπνηση για να αποφευχθεί ένα καταστροφικό πυρηνικό περιστατικό,» σημείωσε.
Όπως ανέφερε ο κ. Γέτζια στην ενημέρωση του προς το Συμβούλιο Ασφαλέιας, η σύγκρουση έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες σε αμάχους, με πάνω από 11.600 πολίτες νεκρούς και 24.200 τραυματίες από τον Φεβρουάριο του 2022. Η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται, με συνεχιζόμενες επιθέσεις με πυραύλους και drones που προκαλούν περισσότερους θανάτους και ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, ιδιαίτερα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Ο κ. Γέτζια αναφέρθηκε και στην ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος με εκατομμύρια εκτοπισμένους που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη βοήθειας.
«Η σύγκρουση έχει εκτοπίσει εκατομμύρια, με σχεδόν 3,7 εκατομμύρια να έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στην Ουκρανία και 6,6 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες παγκοσμίως. Τα Ηνωμένα Έθνη, μαζί με τους συνεργάτες τους, σκοπεύουν να βοηθήσουν 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους φέτος, αλλά η επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση απαιτεί αυξημένη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε.
Παράλληλα, τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν την ανησυχία τους για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, ιδίως αυτών που κρατούνται από τη Ρωσία, με τον κ. Γέτζια να επικαλείται αναφορές για βασανιστήρια και απάνθρωπες συνθήκες.
Στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας τόνισε και την ανάγκη να ανανεωθούν οι προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να μιλήσει με μία φωνή για την προστασία των αμάχων και την αναζήτηση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στη σύγκρουση.
«Χαιρετίζουμε τις πρόσφατες ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου που διευκολύνθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλους και ενθαρρύνουμε περαιτέρω προσπάθειες για να διασφαλιστεί η ανθρωπιστική μεταχείριση όλων των αιχμαλώτων, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», τόνισε ο κ. Γέτζια.
Πηγή: ΚΥΠΕ