Καταδικάζει ο ΟΗΕ την επίθεση σε υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο

Ο ΟΗΕ καταδίκασε «απερίφραστα» την επίθεση των Χούθι στο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Sounion, το οποίο εγείρει «τεράστιο περιβαλλοντικό κίνδυνο» και «ανησυχούμε πολύ για αυτό»

Στον περιβαλλοντικό κίνδυνο που έχει προκύψει στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω του ελληνικού τάνκερ που μετέφερε 150.000 τόνους αργού πετρελαίου και ακινητοποιήθηκε μετά την επίθεση των Χούθι αναφέρθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, καταδικάζοντας την επίθεση και τονίζοντας ότι «αποτελεί σοβαρή απειλή για το περιβάλλον της περιοχής».

«Το πετρελαιοφόρο αποτελεί τεράστιο περιβαλλοντικό κίνδυνο για τη γύρω περιοχή. Ανησυχούμε πολύ για αυτό. Ανησυχούμε για το γεγονός ότι τώρα ακούμε ότι πιθανόν να υπήρχε κάποιο είδος πυρκαγιάς σε αυτό το πλοίο», ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις επιθέσεις σε αυτό το πλοίο, που θέτει σε κίνδυνο την οικολογία και έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπους και ναυτικούς», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε ότι «έχουμε μιλήσει ξανά και ξανά τα τελευταία χρόνια για τους κινδύνους πετρελαιοκηλίδων σε αυτήν την περιοχή λόγω των συνεχιζόμενων μαχών. Υπάρχει το ψήφισμα 2722 του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρέπει να τηρηθεί πλήρως».

«Καλούμε ιδιαίτερα τους Χούθι να σταματήσουν αμέσως όλες τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ