Καταδικάζει τη νέα εκτέλεση προσώπου που συμμετείχε σε διαδήλωση στο Ιράν η ΕΕ

Η ΕΕ καλεί τις ιρανικές αρχές να τερματίσουν αμέσως την πρακτική της επιβολής και εκτέλεσης της θανατικής ποινής κατά διαδηλωτών

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει απερίφραστα τη χρήση της θανατικής ποινής ως απάντηση κατά της αμφισβήτησης στο εσωτερικό», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Πίτερ Στάνο, μετά την εκτέλεση την Τρίτη του Γκολαμερεζά Ρεσάι, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή του στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις του 2022.

«Η ΕΕ καλεί τις ιρανικές αρχές να τερματίσουν αμέσως την πρακτική της επιβολής και εκτέλεσης της θανατικής ποινής κατά διαδηλωτών και καλεί για άλλη μια φορά το Ιράν να ακολουθήσει μια συνεπή πολιτική προς την κατεύθυνση της συνολικής κατάργησης της θανατικής ποινής», τόνισε ο κ. Στάνο.

Όπως σημείωσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται «σταθερά και επί της αρχής» στη χρήση της θανατικής ποινής για οποιοδήποτε λόγο, ενώ καλεί τις ιρανικές αρχές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, του οποίου το Ιράν είναι συμβαλλόμενο μέρος.

«Η θανατική ποινή είναι μια σκληρή και απάνθρωπη τιμωρία, η οποία αποτυγχάνει να λειτουργήσει αποτρεπτικά για το έγκλημα και αποτελεί απαράδεκτη άρνηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ακεραιότητας. Είναι μια οριστική τιμωρία που καθιστά τις πιθανές κακοδικίες μη αναστρέψιμες», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΕΥΕΔ.

«Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη οι ιρανικές αρχές να σεβαστούν το δικαίωμα των κατηγορουμένων σε μια δίκαιη διαδικασία και να διασφαλίσουν ότι όσοι βρίσκονται υπό οποιαδήποτε μορφή κράτηση ή φυλάκιση δεν υπόκεινται σε κακομεταχείριση οποιασδήποτε μορφής», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ