Το Ιράν βρίσκεται σε διάλογο με τις ΗΠΑ και άλλες Δυτικές χώρες προκειμένου να οριοθετηθούν οι επιπτώσεις ενός επικείμενου χτυπήματος
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Τρίτη (13/8) ότι ενδεχόμενη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα θα μπορούσε να αναγκάσει το Ιράν να μην εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για την πρόσφατη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.
«Αυτή είναι η προσδοκία μου», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν εάν μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα μπορούσε να αποτρέψει την πολυαναμενόμενη ιρανική επίθεση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε πως, παρότι «έχουν γίνει δύσκολες» οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας, «δεν τα παρατάει».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ενέκρινε ένα τεράστιο πακέτο πώλησης όπλων στο Ισραήλ το ύψος του οποίου ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαχητικά αεροσκάφη, πυρομαχικά για άρματα μάχης, πυραύλους, αλλά και οχήματα.
Ειδικότερα, η συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση 50 μαχητικών F-15, από την τελευταία έκδοση και σε διαμόρφωση που ζητά το Ισραήλ, αξίας άνω των 18,82 δισ. δολαρίων.
Στις πωλήσεις περιλαμβάνονται ακόμη 774,1 εκατομμύρια δολάρια για πυρομαχικά αρμάτων μάχης, 102,5 εκατομμύρια δολάρια για προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς, 61,1 εκατομμύρια δολάρια για όλμους και 583,1 εκατομμύρια δολάρια σε τακτικά οχήματα (φορτηγά και άλλα).
«Μόνο μια εκεχειρία» θα απέτρεπε την ιρανική αντεπίθεση στο Ισραήλ
Νωρίτερα, τρεις ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι μόνο μια απόφαση εκεχειρίας, που θα μπορούσε να προκύψει από τις πολυαναμενόμενες διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας για τη Γάζα, θα σταματούσε το Ιράν από το να επιτεθεί κατά του Ισραήλ.
Μια από τις πηγές του Reuters, ένας ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας, δήλωσε ότι το Ιράν και η οργάνωση Χεζπολάχ του Λιβάνου θα εξαπολύσουν επίθεση αν οι συνομιλίες στη Γάζα καταρρεύσουν ή αν το Ισραήλ επιχειρήσει να τις καθυστερήσει.
Δίαυλοι επικοινωνίας
Λόγω του κινδύνου ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, το Ιράν βρίσκεται σε διάλογο με τις ΗΠΑ και άλλες Δυτικές χώρες προκειμένου να οριοθετηθούν οι επιπτώσεις του επικείμενου χτυπήματος.
Σε δηλώσεις του που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη, ο αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον ζητά από τους συμμάχους τους να βοηθήσουν να πειστεί η Τεχεράνη για αποκλιμάκωση της έντασης, ενόψει των συνομιλιών για εκεχειρία που αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη είτε στην Αίγυπτο είτε στο Κατάρ.
«Ελπίζουμε ότι η απάντησή μας θα έρθει στον σωστό χρόνο και θα εκτελεστεί με τέτοιο τόπο ώστε να μη βλάψει μια δυνητική εκεχειρία», ανακοίνωσε την Παρασκευή η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ.
Την Τρίτη, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση «έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου».
Η Χαμάς εξέφρασε αμφιβολίες για το αν οι διαπραγματεύσεις μπορούν να προχωρήσουν. Αρκετοί προηγούμενοι γύροι συνομιλιών έχουν αποτύχει τους τελευταίους μήνες.
«Κάτι μπορεί να συμβεί ακόμα και αυτή την εβδομάδα από την πλευρά του Ιράν… Αυτή είναι η εκτίμηση τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ισραήλ», σημείωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.
«Αν πράγματι συμβεί κάτι αυτή την εβδομάδα, η χρονική στιγμή σίγουρα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις συζητήσεις που θέλουμε να έχουμε την Πέμπτη» ,είπε.
Το Σαββατοκύριακο, πάντως, η Χαμάς εξέφρασε αμφιβολίες για το αν οι διαπραγματεύσεις μπορούν να προχωρήσουν. Αρκετοί προηγούμενοι γύροι συνομιλιών έχουν αποτύχει τους τελευταίους μήνες.
Στο Ισραήλ, πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι τα αντίποινα που προανήγγειλε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ θα έρθουν άμεσα.
Η περιφερειακή πολιτική του Ιράν αποφασίζεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης που λογοδοτούν μόνο στον Χαμενεΐ.
Πηγή: in.gr