Μπορέλ: Αδικαιολόγητη η αποπομπή Νορβηγών διπλωματών από το Ισραήλ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε ως «αδικαιολόγητη» την απόφαση της ισραηλινής Kυβέρνησης να ανακαλέσει το διπλωματικό καθεστώς Νορβηγών διπλωματών που εργάζονται στην αντιπροσωπεία της χώρας στην Παλαιστινιακή Αρχή

«Αδικαιολόγητη απόφαση» χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, την απόφαση της ισραηλινής Kυβέρνησης να ανακαλέσει το διπλωματικό καθεστώς Νορβηγών διπλωματών που εργάζονται στην αντιπροσωπεία της χώρας στην Παλαιστινιακή Αρχή, σημειώνοντας πως η ενέργεια αυτή «έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα των συμφωνιών του Όσλο και διαταράσσει δυσανάλογα τις κανονικές σχέσεις και τη συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή».

Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Μπορέλ, ενημερώθηκε για το συμβάν από τον Νορβηγό Υπουργό Εξωτερικών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, και στη συνέχεια ζήτησε από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Τελ Αβίβ να μεταφέρει τη θέση της ΕΕ στην ισραηλινή Kυβέρνηση.

«Αυτό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ του Ισραήλ και της Νορβηγίας, αλλά αφορά όλους όσοι εργάζονται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή» τόνισε ο κ. Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σημείωσε πως η Νορβηγία, ως Pρόεδρος της ad hoc επιτροπής σύνδεσης στην οποία συμμετέχουν και το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή, «έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και στη στήριξη του παλαιστινιακού πληθυσμού».

«Η ΕΕ είναι πλήρως αλληλέγγυα με τη Νορβηγία, έναν ανεκτίμητο εταίρο στις προσπάθειές μας για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή», υπογράμμισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ