Ο Δημητριάδης είχε άγνοια για τις νόμιμες παρακολουθήσεις

Καμία απολύτως γνώση και ενημέρωση για τις εισαγγελικές διατάξεις άρσης απορρήτου επικοινωνιών που νομίμως είχαν εκδοθεί επί των ημερών του από την ΕΥΠ, ούτε για τα πρόσωπα που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση, δεν είχε ο τότε γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος, αξιολογώντας το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων που συγκέντρωσε, εξέτασε ενόρκως ως μάρτυρα τον Γρηγόρη Δημητριάδη και έθεσε τη δικογραφία στο αρχείο, καθώς δεν προέκυψε κανένα απολύτως επιβαρυντικό στοιχείο για το συγκεκριμένο πρόσωπο, ούτε για οποιαδήποτε άλλο που υπηρέτησε το επίμαχο διάστημα σε όλες τις νευραλγικές της ΕΥΠ, όπως ήταν ο άλλοτε διοικητής της Παναγιώτης Κοντολέων και η τότε επικεφαλής εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στο κεφάλαιο του πορίσματός του για τον άλλοτε γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού επισημαίνει ότι ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2019 και στη συνέχεια, με την υπ’ αριθμ. 344 (ΦΕΚ Β’ 2659/18.6.2021) απόφαση του Πρωθυπουργού, του δόθηκε εξουσιοδότηση να υπογράφει «Με εντολή Πρωθυπουργού» έγγραφα, πράξεις και αποφάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων διαδικαστικά θέματα του Συντονιστικού Συμβουλίου Διαχείρισης Πληροφοριών της ΕΥΠ.

Ωστόσο, από τα στοιχεία της δικογραφίας, κατά τον εισαγγελέα, ουδέποτε τον ενημέρωσε ο διοικητής ή κάποιος άλλος για επισυνδέσεις κάποιου προσώπου, αλλά και γενικότερα δέχεται ότι δεν είχε ενημέρωση για την έκδοση εισαγγελικών διατάξεων νόμιμης επισύνδεσης για ποια πρόσωπα αφορούν οι διατάξεις, χρονικά διαστήματα αυτών, τους λόγους έκδοσης αυτών και γενικότερα για όλη τη διαδικασία που προηγείται της έκδοσης εισαγγελικής διάταξης.

Σχετικά με τα μηνύματα – SMS – που περιείχαν συνδέσμους με το λογισμικό Predator και φέρεται ότι στάλθηκαν την ημέρα της ονομαστικής εορτής του Γρηγόρη Δημητριάδη, στις 25/1/2021, προέκυψε – όπως επισημαίνεται στο εισαγγελικό πόρισμα – ότι είναι μηνύματα spoof, δηλαδή ενώ φέρεται ότι είναι αυτός ο αποστολέας, στην πραγματικότητα αποστολέας ήταν άλλο άγνωστο άτομο.

Επικαλείται μάλιστα και το απόσπασμα από το πόρισμα της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που αναφέρει ότι τα μηνύματα αυτά έχουν αποσταλεί μέσω υπηρεσιών Διαδικτύου με χρήση παραπλανητικών καρτών.

ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ