Ο οργιαστικός χορός και η ματωμένη Αγαύη

Αμετάπειστος ο Πενθέας διαπράττει ύβρι φυλακίζοντας τον Διόνυσο, οπότε η τιμωρία του είναι μονόδρομος. Υποκύπτοντας στην περιέργειά του να υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας των μυστηρίων των μαινάδων, πέφτει στην παγίδα του θεού. Γυμνώνεται επί της ορχήστρας από την αυστηρή μαύρη στολή – πανοπλία του. Μεταμφιέζεται σε γυναίκα με λευκό φόρεμα και σπεύδει στα βουνά, ενώ ο θεός ήδη έχει καταστρέψει το ανάκτορό του.

Τη συνέχεια θα αφηγηθούν οι τρεις αγγελιαφόροι, οι οποίοι τρομοκρατημένοι θα περιγράψουν τον διαμελισμό του Πενθέα από τη μητέρα του Αγαύη, τις αδελφές της και τις υπόλοιπες ακολουθούς του θεού, ενώ ο χορός – άψογα συντονισμένος, όπως σε ολόκληρη την παράσταση και με μια εξεζητημένη εκφορά λόγου – κάτω από το βαμμένο στο κόκκινο του αίματος σκηνικό (μέσω του φωτισμού) θα επιδοθεί σε έναν οργιαστικό χορό σε ρυθμούς Ανατολής (μουσική: Δημήτρης Σκύλλας) – μέχρι να φτάσει η παιδοκτόνος Αγαύη (Αλεξία Καλτσίκη) περιφέροντας το κεφάλι του γιου της πιστεύοντας ότι έχει θηρεύσει λιοντάρι.

Ο Κάδμος θα ακολουθήσει λίγες στιγμές αργότερα σέρνοντας το διαμελισμένο σώμα του Πενθέα και η Αγαύη δεν θα αργήσει να συνειδητοποιήσει την πράξη της. Τα ουρλιαχτά της ωστόσο δεν αρκούν για να ανατρέψουν την κατάσταση, ούτε να μεταφέρουν τον πόνο της στο κοίλο κι έρχονται σε αντιδιαστολή με τη στιβαρή αντίδραση του Κάδμου. Ο Διόνυσος θα ανακοινώσει την τιμωρία για τον Κάδμο και τις κόρες του από μικροφώνου χωρίς να δεχτεί τη συγγνώμη των θνητών και θα κινήσει για άλλους τόπους, ενώ η Αγαύη χαμένη θα αναζητά τον προσανατολισμό μέχρι να σβήσουν τα φώτα.

14.000 θεατές

Οι περί τους 14.000 (συνολικά στις παραστάσεις Παρασκευής και Σαββάτου) θεατές χειροκρότησαν τους συντελεστές με τον Θάνο Παπακωνσταντίνου να τραβά τα βλέμματα στην πρεμιέρα με τη μάξι μακριά φούστα του. Η επόμενη προγραμματισμένη παράσταση θα δοθεί στις 29 Αυγούστου στο θέατρο «Ειρήνη Παπά» στο Χιλιομόδι.