Ποια είναι τα έντομα που σκοτώνουν με ένα τσίμπημα

Στο «στόχαστρο» έχουν μπει οι αράχνες μετά τον θάνατο του άτυχου άνδρα την περασμένη Πέμπτη, ο οποίος ενώ παραθέριζε φέρεται να δέχτηκε θανατηφόρο τσίμπημα (ή αλλιώς δήγμα, όπως είναι ο επιστημονικός όρος) από την αράχνη «καφέ ερημίτισσα». Οι επιστήμονες εντούτοις, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας πως οι αράχνες αποτελούν γενικά άκακα αρθρόποδα, χωρίς δηλαδή επιθετικές διαθέσεις απέναντι στον άνθρωπο εκτός εάν απειληθούν. Και επιμένουν πως ακόμη πιο σπάνια το τσίμπημά τους προκαλεί ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τον δρα Θεόδωρο Σταθάκη, ακαρεολόγο και επιστημονικό συνεργάτη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα δήγματα από αράχνες δεν είναι και τόσο σπάνια. «Απλά επειδή δεν οδηγούν σε μοιραία κατάληξη δεν γίνονται και γνωστά». Οσο δε για την καφέ αράχνη που τα τελευταία 24ωρα μονοπωλεί την κοινή γνώμη, σύμφωνα με τον ειδικό, το τσίμπημά της δεν είναι θανατηφόρο – τουλάχιστον, αυτός είναι ο κανόνας.  Είναι όμως επώδυνο, όπως προσθέτει ο δρ Σταθάκης, ενώ «μπορεί να προκύψουν συμπτώματα όπως νέκρωση του δέρματος». Μάλιστα και σύμφωνα με τη σχετική ιατρική βιβλιογραφία, η πληγή που αφήνει το τσίμπημά της μπορεί να επιμένει στον χρόνο, κάνοντας εβδομάδες ή ακόμη και μήνες έως ότου επουλωθεί πλήρως.

Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα που εγείρεται μετά την ενισχυμένη υποψία πως  ο 48χρονος άνδρας έχασε τη μάχη για τη ζωή του έπειτα από τσίμπημα της καφέ αράχνης, είναι πώς οφείλουμε να αντιδράσουμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Αλλωστε, δεν είναι μόνον οι αράχνες που απειλούν με το τσίμπημά τους  τον άνθρωπο, αλλά και τα φίδια, οι σκορπιοί, οι μέδουσες κ.ο.κ.  «Αν κάποιος νιώσει πως έχει τσιμπηθεί από κάτι και εμφανίζει συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθεί στον πλησιέστερο υγειονομικό σταθμό» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο γενικός χειρουργός και διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά «Αγιος Παντελεήμων»  Δημήτριος Τσιφτσής.

Συμπτώματα

Ο ίδιος, δημιουργώντας μία λίστα με τα συμπτώματα που πρέπει να μας κινητοποιήσουν αμέσως, αναφέρει γλαφυρά: «Ενοχλήσεις που μας οδηγούν σε περιγραφές όπως “δεν νιώθω καλά”, “ζαλίζομαι”, “κάνω πυρετό”, “έχω ταχυκαρδίες”, “το χέρι μου πρήζεται ολοένα και περισσότερο” ή ” νιώθω το πόδι μου να με σφίγγει”, είναι ενδείξεις που μας προειδοποιούν πως χρειαζόμαστε ιατρική συμβουλή. Συνεπώς, όταν κάτι ξεφεύγει από τον τοπικό ερεθισμό και οι ενοχλήσεις είναι πιο γενικευμένες, η σύσταση είναι να απευθυνόμαστε στον γιατρό μας, στο κέντρο υγείας ή το νοσοκομείο».

Οπως εντούτοις εξηγεί ο δρ Τσιφτσής, δεν είναι πάντα εύκολο για τους γιατρούς – ιδίως όταν οι ασθενείς δεν γνωρίζουν τι τους τσίμπησε – να εντοπίσουν από ποιο είδος προκλήθηκε το δήγμα. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα και υποστηρίζουμε τον οργανισμό του ασθενούς, προσπαθώντας παράλληλα από τη συμπτωματολογία να συμπεράνουμε σε τι ταιριάζουν. Επειτα ξεκινά η συμπωματική αντιμετώπιση». Αλλωστε, για αρκετά τσιμπήματα υπάρχουν τα ανάλογα αντίδοτα, όπως παραδείγματος χάριν για το τσίμπημα της οχιάς.

Εστιάζοντας στις αράχνες ο δρ Σταθάκης συμπληρώνει πως πιο γνωστό είδος στη χώρα μας που αξιολογείται ως το πιο επικίνδυνο είναι γνωστό στο ευρύ κοινό ως μαύρη χήρα. «Οταν όμως αναφερόμαστε στη “μαύρη χήρα”, όπως και στην  “καφέ ερημίτισσα”, θα πρέπει να γίνεται σαφές πως πρόκειται για συγκεκριμένα είδη που ενδημούν στη Μεσόγειο και στη χώρα μας. Συνεπώς, δεν πρέπει να συγχέονται με τα αντίστοιχα είδη που υπάρχουν στην Αμερική ή σε άλλες χώρες και που είναι σαφώς πιο απειλητικά».