Ποιος φταίει για τους τόνους νεκρά ψάρια στον Παγασητικό

Οι σοκαριστικές εικόνες με το… πέπλο από εκατομμύρια νεκρά ψάρια στις ακτές του Βόλου, στο λιμάνι αλλά και στον χείμαρρο του Ξηριά, οι οποίες αποτυπώνουν την οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί στην περιοχή, «ταξίδεψαν» σε όλον τον κόσμο, μέσα από εκτενή ρεπορτάζ διεθνών μέσων ενημέρωσης, όπως η «Guardian», το Sky News αλλά και το CNN.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ζητά την άμεση κήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των μεγάλων ποσοτήτων νεκρών ψαριών στις ακτές του Παγασητικού Κόλπου και στη λίμνη Κάρλα. Ταυτόχρονα, ο Δήμος Βόλου λόγω της έκτακτης αυτής κατάστασης αποφάσισε να υποστείλει προσωρινά τις Γαλάζιες Σημαίες σε 6 από τις 11 ακτές του.

Πάντως, το πρόβλημα των νεκρών ψαριών δημιουργεί για έκτη ημέρα μεγάλη ανησυχία και αντιδράσεις, με τους κατοίκους της πόλης να κάνουν λόγο για έντονη δυσοσμία, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνουν πως οι δυσάρεστες οσμές διαπερνούν ακόμα και τα κλειστά παράθυρα των σπιτιών. Ηδη πάντως στα πρώτα εικοσιτετράωρα καθαρισμού του Παγασητικού τα συνεργεία που έχουν ριχτεί στη μάχη έχουν καταφέρει να περισυλλέξουν πάνω από 60 τόνους νεκρά ψάρια, ενώ σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Αννα-Μαρία Παπαδημητρίου, η συγκέντρωση της τεράστιας ποσότητας νεκρών ψαριών εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου επτά ημέρες.

Το… γαϊτανάκι

των αρμοδιοτήτων

Η περιβαλλοντική καταστροφή στον Παγασητικό Κόλπο, στην Κάρλα και στις παρακάρλιες περιοχές αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει για μία ακόμα φορά  το… γαϊτανάκι των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων. Με κατηγορίες, προσβολές και ανακοινώσεις-απαντήσεις εμπλεκόμενοι φορείς προσπαθούν να ρίξουν αλλού το… μπαλάκι. Μετά τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής Βόλου κατά της Περιφέρειας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας απάντησε σε έντονο ύφος πως οι ευθύνες για αυτό που προέκυψε από την Κάρλα και στη συνέχεια στον Παγασητικό δεν είναι της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. «Ετσι απλά και αληθινά. Τα υπόλοιπα είναι δημιουργία εντυπώσεων και πολιτικά παιχνίδια», για να καταλήξει πως κάποιοι επιδίδονται σε θεατρινισμούς.

Καταστροφή

της τοπικής οικονομίας

Για δυσφήμηση της περιοχής και οικονομική – εκτός από οικολογική – καταστροφή κάνουν λόγο παραγωγικοί φορείς του νομού, οι οποίοι απευθύνονται πλέον στη Δικαιοσύνη για την τραγική, όπως τη χαρακτηρίζουν, κατάσταση. Με επιστολή της η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας προειδοποιεί ότι αυτό το φαινόμενο θα βάλει την «ταφόπλακα» του τουρισμού, εάν δεν υπάρξουν συλλογικές και άμεσες ενέργειες, ενώ επισημαίνει ότι διερευνά με τους νομικούς της να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου καθώς και αγωγή για την ολική δυσφήμηση της περιοχής. «Δεν γίνεται για μία ακόμα φορά να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο τέτοιες αποκρουστικές εικόνες από τη Μαγνησία μας και ξανά και ξανά να γινόμαστε θύματα μιας ανυπολόγιστης δυσφήμησης της περιοχής μας».

Στο μεταξύ μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού σύνεργού για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της έκθεσης, της υποβάθμισης (ρύπανσης) του περιβάλλοντος, της δυσφήμησης υπέβαλε ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου. «Η εμφάνιση νεκρών ψαριών που έχουν κατακλύσει την ακτή του Παγασητικού Κόλπου είναι το αποκορύφωμα μιας ζημιογόνου θερινής περιόδου για τους κλάδους της τοπικής οικονομίας» αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου.