Το 86% όλων αυτών των επιθέσεων έχει πλήξει εγκαταστάσεις υγείας, με σημαντικό ποσοστό αυτών των επιθέσεων να περιλαμβάνει βαρέα όπλα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει 1.940 επιθέσεις κατά εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 και την εισβολή πλήρους κλίμακας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Οργανισμός με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγράψει ποτέ ο ΠΟΥ σε οποιαδήποτε ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως μέχρι σήμερα.
Η Ουκρανία έπληξε τρίτη γέφυρα στο Κουρσκ – Επιβεβαίωσε η Μόσχα (video)
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 86% όλων αυτών των επιθέσεων έχει πλήξει εγκαταστάσεις υγείας, με σημαντικό ποσοστό αυτών των επιθέσεων να περιλαμβάνει βαρέα όπλα. Επιπλέον, οι επαληθευμένες από τον ΠΟΥ επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας έχουν ενταθεί σημαντικά από τον Δεκέμβριο του 2023 και λαμβάνουν χώρα σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τις κοινότητες που κατοικούν κοντά στις γραμμές του μετώπου έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας και θανάτου για τους πληθυσμούς που ζουν εκεί, καθώς και αλλού, συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι από τον Φεβρουάριο του 2022, κατά μέσο όρο, 200 ασθενοφόρα ετησίως έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί σε επιθέσεις με βομβαρδισμούς.
«Το 2024 παρατηρούμε πολλές επιθέσεις με διπλά χτυπήματα», δήλωσε ο Δρ Jarno Habicht, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι καταγράφονται πλέον περισσότεροι βομβαρδισμούς πολιτικών υποδομών από ό,τι πριν.
«Χάνουμε συναδέλφους – εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, νοσηλευτές, γιατρούς, παραϊατρικό προσωπικό. Φέτος, πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν επίσης τραυματιστεί από ό,τι στο παρελθόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, οι πρώτοι ανταποκριτές και οι υγειονομικές μεταφορές έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν βλάβη από επιθέσεις σε σύγκριση με το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό», συμπλήρωσε σχετικά.
«Γινόμαστε μάρτυρες μιας κατάφωρης περιφρόνησης των θεμελιωδών αρχών του ανθρωπιστικού δικαίου. Οι εκτεταμένες επιθέσεις στις υποδομές της Ουκρανίας έχουν καταστήσει την πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση επείγουσα προτεραιότητα. Αυτός ο πόλεμος επηρεάζει κάθε άνθρωπο σε ολόκληρη την Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης – με ποικίλους και βαθύτατους τρόπους», σημείωσε ο Dr Emanuele Bruni, επικεφαλής του World Health Emergencies στο γραφείο του ΠΟΥ στην Ουκρανία.
Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς αύξηση των ποσοστών των θυμάτων, συνεχίζει ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι πέρυσι καταγράφηκαν 24 θάνατοι μεταξύ εργαζομένων και ασθενών στον τομέα της υγείας, αλλά κατά τους πρώτους 7,5 μήνες του 2024, συνολικά 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, το επίπεδο των τραυματισμών φέτος έχει ξεπεράσει όχι μόνο τους αριθμούς που αναφέρθηκαν το 2023, αλλά και εκείνους του 2022, που ανέρχονται ήδη σε 229 άτομα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΠΟΥ, το 42% όλων των επιθέσεων από το 2022 έχει επηρεάσει τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, με τη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, επιβάρυνση από τραυματισμούς και θνησιμότητα το 2024 να έχει επηρεάσει τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, με κάθε πέμπτη επίθεση να οδηγεί σε τραυματισμό, ενώ για την επείγουσα ιατρική περίθαλψη, κάθε δεύτερη επίθεση οδηγεί σε τραυματισμό.
Προστίθεται ότι για την κάλυψη των συνεχών ανθρωπιστικών αναγκών, από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας ο ΠΟΥ έχει διανείμει περίπου 3750 τόνους ιατρικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων ασθενοφόρων, φαρμάκων και γεννητριών, σε διάφορες περιοχές της χώρας.
«Από τον Φεβρουάριο του 2022, εμείς στον ΠΟΥ έχουμε φτάσει σε 15 εκατομμύρια ανθρώπους με παρεμβάσεις υγείας σε εθνικό επίπεδο. Το 2024, εστιάζουμε τις κύριες προσπάθειές μας στις ανθρωπιστικές ανάγκες 3,4 εκατομμυρίων ανθρώπων. Μαζί με την ευρύτερη οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών και άλλους εταίρους, ο ΠΟΥ συμπληρώνει τις προσπάθειες των αρχών της χώρας να διατηρήσουν και να αναπτύξουν την υγειονομική περίθαλψη όπου αυτό είναι εφικτό», δήλωσε ο Δρ Habicht, προσθέτοντας ότι ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, απαιτείται συνεχής χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών.
Ακόμη σημειώνεται ότι το ουκρανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης συνεχίζει να αποδεικνύει την ανθεκτικότητά του και παραμένει λειτουργικό στις περιοχές που βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο, ενώ παρά τις ανελέητες επιθέσεις, οι υγειονομικές αρχές συνεχίζουν να ανταποκρίνονται γρήγορα στις ανάγκες και τις προκλήσεις. Όπου υπάρχουν υγειονομικές ανάγκες, όπως στις περιοχές πρώτης γραμμής, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις συμβάλλουν επίσης στην κάλυψη των κενών και στη βελτίωση της πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη.
Τα κενά πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστούν για να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως σε περιοχές κοντά στην πρώτη γραμμή και μεταξύ των κοινοτήτων των εσωτερικά εκτοπισμένων, καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: ΚΥΠΕ