Πρόσθετη βοήθεια €157 εκατ. σε Δυτική Αφρική και Κέρας της Αφρικής από την ΕΕ

Η χρηματοδότηση θα συμβάλει στην κάλυψη των επειγουσών αναγκών των πιο ευάλωτων ατόμων

Πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 122 εκατομμυρίων ευρώ στην ευρύτερη περιοχή του Κέρατος της Αφρικής και πρόσθετο κονδύλι ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Δυτική Αφρική αποδέσμευσε αυτή τη βδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Δυτική Αφρική, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, ο Νίγηρας, η Μαυριτανία, οι παράκτιες χώρες του Κόλπου της Γουινέας και η Νιγηρία πλήττονται από επισιτιστική ανασφάλεια και εκτοπισμό, που προκαλούνται από την αυξανόμενη πολιτική αστάθεια, τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες συγκρούσεις και τη γενικευμένη βία.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση θα συμβάλει στην κάλυψη των επειγουσών αναγκών των πιο ευάλωτων ατόμων, ιδίως στους τομείς της επισιτιστικής βοήθειας, της διατροφής, της υγείας, της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της στέγασης και της προστασίας.

Ειδικότερα, όπως εξηγείται, η χρηματοδότηση θα διατεθεί στους ανθρωπιστικούς εταίρους που εργάζονται στην Μπουρκίνα Φάσο (10 εκατομμύρια ευρώ), στο Μάλι (8 εκατομμύρια ευρώ), στον Νίγηρα (8 εκατομμύρια ευρώ), στη Μαυριτανία (1 εκατομμύριο ευρώ), στη Νιγηρία (5 εκατομμύρια ευρώ) και στις χώρες του Κόλπου της Γουινέας (3 εκατομμύρια ευρώ).

Προστίθεται ότι με την πρόσθετη αυτή χρηματοδότηση η συνολική βοήθεια της ΕΕ προς τις χώρες αυτές ανέρχεται φέτος σε 160,6 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρεται ακόμη ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, δήλωσε σχετικά ότι «η πολιτική αστάθεια, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και η βία συμβάλλουν στην ανθρωπιστική κρίση στη Δυτική Αφρική, με αποτέλεσμα ανείπωτη δυστυχία. Ο αναγκαστικός εκτοπισμός, η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, ο οξύς υποσιτισμός, οι επιδημίες και οι φυσικοί κίνδυνοι επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Ταυτόχρονα, η έλλειψη συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο μειώνει τον διαθέσιμο χώρο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με βάση τις αρχές. Η πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια που θα αποδεσμεύσει η ΕΕ θα βοηθήσει τους εταίρους μας να ανακουφίσουν τη δυσχερή θέση εκατομμυρίων ανθρώπων, παρέχοντας βοήθεια που σώζει ζωές, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και νερού».

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 22 Αυγούστου πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 122 εκατομμυρίων ευρώ στην ευρύτερη περιοχή του Κέρατος της Αφρικής, καθώς η περιοχή συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των συγκρούσεων και των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες.

Όπως αναφέρεται, η χρηματοδότηση θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των πιο επειγουσών αναγκών των ευάλωτων πληθυσμών, ιδίως με επισιτιστική και διατροφική βοήθεια, αλλά και με άλλες υπηρεσίες για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως η ύδρευση και η αποχέτευση σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών.

Ειδικότερα, όπως εξηγείται η χρηματοδότηση θα αφιερωθεί σε εταίρους που εργάζονται στην Αιθιοπία (42 εκατομμύρια ευρώ), τη Σομαλία (40 εκατομμύρια ευρώ) και το Νότιο Σουδάν (40 εκατομμύρια ευρώ).

Σημειώνεται ότι η πρόσθετη αυτή χρηματοδότηση αυξάνει τη συνολική βοήθεια της ΕΕ προς την ευρύτερη περιοχή του Κέρατος της Αφρικής σε περισσότερα από 421 εκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας ενίσχυσης άνω των 56 εκατομμυρίων ευρώ που κινητοποιήθηκε τον Απρίλιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στο Σουδάν.

Αναφέρεται ακόμη ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «καθώς οι ανθρωπιστικές ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται στο Κέρας της Αφρικής, αυξάνουμε την ανθρωπιστική μας βοήθεια προς την περιοχή αυτή, μια από τις πιο ευάλωτες στον κόσμο. Αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 122 εκατ. ευρώ θα στηρίξει την κλιμάκωση της σωτήριας βοήθειας προς τους ανθρώπους στην Αιθιοπία, τη Σομαλία και το Νότιο Σουδάν».

Πηγή: ΚΥΠΕ