«Σαν κύματα που σκάνε σε παραλία»

Το ίδιο υποστηρίζει και μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Current Biology» πέρυσι, στην οποία μια διαφορετική ερευνητική ομάδα, συμπεριλαμβανομένης της Τίσκοφ, συνέκρινε το γονιδίωμα ενός απολιθώματος του Νεάντερταλ με το γονιδίωμα 180 ανθρώπων από ολόκληρη την Αφρική. Το συμπέρασμα ήταν επίσης ότι ο Homo sapiens και οι Νεάντερταλ είχαν επαφή πριν από 250.000 χρόνια.

«Μερικά μυστηριώδη ανθρώπινα απολιθώματα από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή μπορεί να ανήκουν σε αυτά τα πρώιμα κύματα», εκτιμά η παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Tübingen της Γερμανίας, Κατερίνα Χαρβάτη, με δήλωσή της στους «New York Times», χωρίς να έχει ενεργό συμμετοχή σε κάποια από τις δύο ερευνητικές εργασίες.

Για παράδειγμα, τα κρανία που βρέθηκαν σε δύο σπήλαια στο Ισραήλ φαίνεται να ανήκουν σε Homo sapiens, αλλά έχουν μερικά ασαφή χαρακτηριστικά, όπως μεγαλύτερα φρύδια, που μπορεί να προέρχονται από γονίδια του Νεάντερταλ. Αυτά τα κρανία χρονολογούνται πριν από περίπου 100.000 χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας από τις πρόσφατα προτεινόμενες περιόδους μετανάστευσης. Και ένα άλλο θραύσμα κρανίου που βρέθηκε στην Ελλάδα είναι περίπου 210.000 ετών – περίοδο που συμπίπτει με την πρώτη προτεινόμενη μετανάστευση από την Αφρική – και εμφανίζει ορισμένα ανθρώπινα ανατομικά χαρακτηριστικά.

Απορρόφηση

«Τώρα γνωρίζουμε ότι για τη συντριπτική πλειονότητα της ανθρώπινης ιστορίας, υπήρξε επαφή μεταξύ σύγχρονων ανθρώπων και Νεάντερταλ», λέει o Ακι.

Η έρευνα της ομάδας του υποθέτει επίσης, με βάση γενετικά δεδομένα, ότι ο πληθυσμός του Νεάντερταλ ήταν ακόμη μικρότερος από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως – της τάξης των 2.400 αναπαραγωγικών ατόμων, αντί των 3.400. Ως εκ τούτου, η έρευνα προτείνει ότι η μυστηριώδης εξαφάνιση των Νεάντερταλ είχε να κάνει με την απορρόφησή τους από τον πληθυσμό των σύγχρονων ανθρώπων μέσω της διασταύρωσης.

«Οι σύγχρονοι άνθρωποι ήταν ουσιαστικά σαν κύματα που σκάνε σε μια παραλία, διαβρώνοντάς τη αργά αλλά σταθερά», καταλήγει ο Ακι. «Τελικά, απλώς υπερβήκαμε δημογραφικά τους Νεάντερταλ και τους ενσωματώσαμε στους σύγχρονους ανθρώπινους πληθυσμούς».