Φόρο τιμής στα θύματα της δολοφονικής επίθεσης στην πόλη Σόλιγκεν από τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς – Δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή πρέπει να τιμωρηθεί γρήγορα και αυστηρά
Ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της δολοφονικής επίθεσης στην πόλη Σόλιγκεν, αφήνοντας ένα λευκό τριαντάφυλλο στον χώρο και δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή πρέπει να τιμωρηθεί γρήγορα και αυστηρά, καθώς αφορά όλους του Γερμανούς, στοχεύοντας στον “τρόπο ζωής μας”.
«Αυτός είναι ο στόχος όσων σχεδιάζουν και επιχειρούν τέτοιες επιθέσεις και αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε» πρόσθεσε.
Ο Γερμανός Καγκελάριος έθεσε επίσης την προοπτική μιας ισχυρής αυστηροποίησης του δικαιώματος κατοχής όπλων: «Αυτό πρέπει να συμβεί τώρα και πολύ άμεσα» δήλωσε, τονίζοντας τη βεβαιότητά του ότι μια σχετική πρόταση νόμου θα μπορούσε πολύ γρήγορα να ψηφιστεί από τη Βουλή και το ομοσπονδιακό Συμβούλιο.
Τέλος, απαίτησε την ταχεία και αυστηρή τιμωρία του δράστη. «Συναισθανόμαστε πλήρως, το πόσο φοβερό έγκλημα είναι αυτό. Αυτό μας κινητοποιεί όλους και κανείς από εμάς δεν πρόκειται να το ξεχάσει», σημείωσε ο Καγκελάριος, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος είναι θυμωμένος και έξαλλος με το περιστατικό.
Στο μεταξύ, επικρίσεις στην Κυβέρνηση για τον τρόπο χειρισμού του μεταναστευτικού άσκησαν πολιτικοί της αντιπολίτευσης.
Με χαρακτηριστική τη φράση “Φτάνει πιά!” ο Πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φρίντριχ Μερτς σε επιστολή του, που δημοσιεύθηκε την στην ιστοσελίδα του κόμματος, καταδίκασε απερίφραστα τη μεταναστευτική πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού και ζήτησε από τον Καγκελάριο Σολτς να αποτρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις για τον γερμανικό λαό.
«Το περιστατικό είναι συνέχεια μιας σειράς επιθέσεων με μαχαίρι, θύματα των οποίων έχουν πέσει πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία τους τελευταίους μήνες», επεσήμανε ο Μερτς, σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι τα μαχαίρια, αλλά οι άνθρωποι, που κυκλοφορούν με αυτά».
Κατά την άποψή του, πρόκειται στην πλειονότητά τους για πρόσφυγες, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις υποβόσκουν ισλαμιστικά κίνητρα.
Στην επιστολή του ο Merz καλεί τον Γερμανό Καγκελάριο να αναζητήσει κοινές λύσεις με το κόμμα του CDU για την αντιμετώπιση του ζητήματος. «Σας καλώ να προχωρήσουμε από κοινού και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις σε αποφάσεις, οι οποίες θα προσανατολίζονται αυστηρά στην αποτροπή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα μας, όπως αυτής της προηγούμενης Παρασκευής» έγραψε ο Μερτς, απευθυνόμενος στον Καγκελάριο.
Επεσήμανε ότι τα μέτρα αποτροπής των επιθέσεων πρέπει να περιλαμβάνουν απελάσεις προς τη Συρία και το Αφγανιστάν, καθώς και απαγόρευση υποδοχής προσφύγων από αυτές τις χώρες.
Ο Μερτς πρότεινε την μονιμοποίηση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων και την εκ νέου εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίο ο αιτών άσυλο εντός της ΕΕ πρέπει να υποβάλει την αίτησή του στη χώρα, στην οποία έφθασε αρχικά.
Ως προς τους ποινικούς παραβάτες, που έχουν υποχρέωση να εγκαταλείψουν τη χώρα, ο Φρίντριχ Μερτς πρότεινε την επ’ αόριστον κράτηση. Τέλος, ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι Πράσινοι ή οι Φιλελεύθεροι θέσουν προσκόμματα σε αυτή την εξέλιξη, ο Καγκελάριος Σολτς θα πρέπει να κάνει χρήση της αρμοδιότητάς του να παρέχει κατευθυντήριες γραμμές και να απελευθερώσει τις ψηφίσεις νόμων στην Βουλή.
Ο Πρόεδρος του CSU Mάρκους Ζέντερ ζήτησε τη διενέργεια τυχαίων αστυνομικών ελέγχων, ακόμη και σε πεζόδρομους, ενώ απαίτησε την απέλαση ακόμη και προς τη Συρία και το Αφγανιστάν, όσων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί.
Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χέντρικ Βουστ ζήτησε έρευνα εντός των διοικητικών αρχών, σημειώνοντας ότι προκύπτει μια σειρά από ερωτήματα, καθώς εμπλέκονται διάφορες αρχές και πρέπει να διαλευκανθεί εάν σε κάποιο σημείο κάτι έχει πάει στραβά. Δήλωσε, επίσης, ότι θεωρεί σωστή την πρόταση του Μερτς για μια γενική παύση υποδοχής προσφύγων από τη Συρία και το Αφγανιστάν.
Τέλος, ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Γενς Σπαν ζήτησε το κλείσιμο των συνόρων προς αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.
Πηγή: ΚΥΠΕ