Στην Άγκυρα η ανταλλαγή κρατουμένων Ρωσίας και δυτικών χωρών, επικοινωνία Ερντογάν-Μπάιντεν

Η ΜΙΤ ενήργησε ως διαμεσολαβητής

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από την ολοκλήρωση της ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την οποία μεσολάβησε η Άγκυρα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις προσπάθειές του να διασφαλίσει μια ομαλή ανταλλαγή ομήρων. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις.

 Ιστορική ανταλλαγή 26 κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης – Ανάμεσά τους και ο δολοφόνος του Tiergarten

Η ΜΙΤ ενήργησε ως διαμεσολαβητής

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, «σήμερα (1 Αυγούστου), πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα η πιο ολοκληρωμένη επιχείρηση ανταλλαγής της πρόσφατης περιόδου, που αφορούσε την αμοιβαία ανταλλαγή 26 συνολικά ατόμων σε φυλακές επτά διαφορετικών χωρών (ΗΠΑ, Γερμανία, Πολωνία, Σλοβενία, Νορβηγία, Ρωσία και Λευκορωσία)».

Αναφέρεται, ότι «στο πλαίσιο της επιχείρησης ανταλλαγής, διασφαλίστηκε η μεταφορά 10 κρατουμένων μεταξύ των οποίων δύο παιδιών στη Ρωσία, 13 κρατουμένων στη Γερμανία και 3 κρατουμένων στις ΗΠΑ, με συνολικά επτά αεροπλάνα, δύο από τις ΗΠΑ και από ένα από τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «από την αρχή της διαπραγματευτικής διαδικασίας μέχρι την τελευταία στιγμή που πραγματοποιήθηκαν οι ανταλλαγές, όλα τα μέτρα ασφαλείας, ο σχεδιασμός υλικοτεχνικής υποστήριξης και οι ανάγκες της δραστηριότητας ανταλλαγής πραγματοποιήθηκαν από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ηΤουρκία θα συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη διεθνή σκηνή».

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πλευρές είχαν συναντηθεί στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2024 με οργάνωση της ΜΙΤ.

Η ΜΙΤ ενήργησε ως διαμεσολαβητής από την αρχή έως το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Μεταξύ των ονομάτων που ανταλλάχθηκαν είναι ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Evan GERSHKOVICH και ο Αμερικανός πεζοναύτης Paul WHELAN που είναι φυλακισμένοι στην RF, ο Γερμανός πολίτης μισθοφόρος Rico KRIEGER που ήταν φυλακισμένος στη Λευκορωσία, ο Ρώσος αντιφρονούντας Ilya YASHIN και ο αξιωματικός της FSB Vadim KRASIKOV που ήταν φυλακισμένος στη Γερμανία.

«Ο Νετανιάχου δεν επιθυμεί κατάπαυση του πυρός»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κατά τη συνομιλία ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε στον Αμερικανό Πρόεδρος «ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου έδειξε σε κάθε βήμα ότι δεν επιθυμεί κατάπαυση του πυρός και ειρήνη, ότι οι εικόνες στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ προκάλεσαν βαθιά απογοήτευση στην Τουρκία και τον κόσμο, ότι η απόπειρα δολοφονίας του Αρχηγού του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, επέφερε βαρύ πλήγμα στις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός και ότι το Ισραήλ εργάζεται για να εξαπλώσει τη φωτιά στη Γάζα σε ολόκληρη την περιοχή».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε για να αναπτύξει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ σε όλους τους τομείς και θα συνεχίσει να το κάνει».

Πηγή: ΚΥΠΕ