Στον «αέρα» η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης

Τριβές στον άξονα Αθήνας – Λευκωσίας καταγράφονται για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, καθώς ο ΑΔΜΗΕ, ως φορέας υλοποίησης του έργου, γνωστοποίησε με χθεσινή επιστολή στις κυπριακές αρχές και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) ότι η εταιρεία Nexans, που κατασκευάζει το καλώδιο για το οποίο πραγματοποιεί έρευνες στα ανοιχτά της Κάσου το υπό ιταλικής σημαίας πλοίο «levoli Relume», αποφάσισε τη διακοπή της κατασκευής του καλωδίου από τις 2 Σεπτεμβρίου. Ως αιτία για τη διακοπή, σύμφωνα με τον κυπριακό «Φιλελεύθερο», ο ΑΔΜΗΕ επικαλείται εκ μέρους της γαλλικής εταιρείας Nexans την απόφαση της ΡΑΕΚ να μη μεταφέρει στους κύπριους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας το κόστος (άνω των 500 εκατ. ευρώ) σε περίπτωση που η Τουρκία αποπειραθεί να εμποδίσει την πόντιση του καλωδίου ανοιχτά της Κάσου ή της Καρπάθου (και το έργο τελικώς ναυαγήσει), καθώς και την απόφαση της ΡΑΕΚ να μην αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου την ανάκτηση των δαπανών του ΑΔΜΗΕ. Σε περίπτωση που διακοπεί το έργο, ο ΑΔΜΗΕ θα βρεθεί εκτεθειμένος έναντι της Νexans για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Επί του θέματος αναμένονται σήμερα εξελίξεις ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανοιχτή διαδικασία διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε το έργο να προχωρήσει χωρίς τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα.

Προετοιμασίες

για τη Νέα Υόρκη

Επιβεβαιώθηκε και επισήμως, τελικά, το ραντεβού του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν για το οποίο σάς είχα εγκαίρως ενημερώσει. Κι έτσι οι δύο ομόλογοι θα βρεθούν σήμερα στις Βρυξέλλες, τόσο στο γεύμα εργασίας της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου έχει προσκληθεί ο Φιντάν, όσο και σε ένα τετ α τετ που «κλείδωσε» μια και θα βρίσκονται στην ίδια πόλη και στην ίδια σύνοδο. Οι δυο τους προγραμματίστηκε να βρεθούν πριν από το γεύμα, με την ατζέντα να επικεντρώνεται φυσικά στην προετοιμασία της επικείμενης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τέλος Σεπτεμβρίου στη Νεα Υόρκη. Στο τραπέζι είναι, επίσης, και το Κυπριακό, μια και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη έχει γίνει αφορμή για προσπάθειες, από την πλευρά του Αντόνιο Γκουτέρες, για μια συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ. Πάντως, πρέπει να πω ότι η Αθήνα δηλώνει πολύ ικανοποιημένη με τη συμμετοχή του Φιντάν. Διότι θα δοθεί εκεί η ευκαιρία να τεθούν ενώπιον των ευρωπαίων τα θέματα που ενδιαφέρουν Ελλάδα και Κύπρο.

Το αίτημα της Ζωής…

Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το «διαρκές έγκλημα» των πυρκαγιών και το σκάνδαλο των υποκλοπών ζήτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Θυμίζω ότι η Κωνσταντοπούλου είχε απευθυνθεί θεσμικά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Αρείου Πάγου που ουσιαστικά «αθώωσε» το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Η αίτησή μου προς εσάς δεν ήταν τυπική, ήταν και είναι ουσιαστική» της είπε κατά τις δηλώσεις τους στο Προεδρικό, τονίζοντας πως «η συγκάλυψη ενός ηχηρού σκανδάλου που αφορά την ακεραιότητα της λειτουργίας του πολιτεύματος αφορά και εσάς, ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που καλείσθε αυτή τη στιγμή να αναλάβετε θεσμικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες επιθυμώ με κάθε τρόπο και να σας παροτρύνω και να σας παρακινήσω». Σχολίασε μάλιστα ότι δεν μπορεί να πλανάται ως απορία στους πολίτες το γιατί παρακολουθούνταν υπουργοί, ένας υποψήφιος πολιτικός αρχηγός, ο αρχηγός του Στρατού, δημοσιογράφοι και άλλοι παράγοντες, λέγοντας πως και άλλοι αρχηγοί της δημοκρατικής αντιπολίτευσης συμμερίζονται το αίτημά της. «Είναι στις αρμοδιότητές σας, είναι θα έλεγα μια δημοκρατική και θεσμική ευχέρεια κομβική σε αυτή τη συγκυρία, και είναι ζωτικής σημασίας για τη Δημοκρατία να το πράξετε» είπε εμφατικά προς τη Σακελλαροπούλου, ανεξαρτήτως του εάν η κυβέρνηση θα συναινέσει. «Η κυβέρνηση είναι υπόλογη, επομένως δεν μπορεί να εξαρτάται από την κυβέρνηση η δική σας πρωτοβουλία» κατέληξε.

…και η απάντηση

Η συγκάλυψη των υποκλοπών ήταν η αφορμή και της συνάντησης του Αλέξη Χαρίτση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες, με τον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς να αναφέρεται, βέβαια, κι αυτός και στις καταστροφικές πυρκαγιές. Και η απάντηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου τόσο στην Κωνσταντοπούλου όσο και στον Χαρίτση ήταν η ίδια. Ακριβώς η ίδια. «Η ορθή λειτουργία και η ποιότητα της Δημοκρατίας είναι καθήκον και μέριμνα όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό, η αξία του διαλόγου και η αναζήτηση συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων έχουν πρωταρχική σημασία και συμβάλλουν στο γενικό καλό» είπε και στους δύο, απλώς στην πρόεδρο της Πλεύσης πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί το αίτημά της. Σημειώνω ότι η Κωνσταντοπούλου επανέφερε, επίσης, το αίτημα για δημοσιοποίηση των πρακτικών που κρατήθηκαν στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στις 6 Ιουλίου 2015, την επομένη του δημοψηφίσματος.