Στο Σάουθπορτ o Κάρολος τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία των τριών κοριτσιών

Ο βασιλιάς Κάρολος επισκέπτεται την πόλη του ΗΒ όπου ξεκίνησαν οι ταραχές – Ο Κάρολος δεν προέβη σε δημόσια τοποθέτηση κατά τη διάρκεια των ταραχών

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ επισκέφθηκε την Τρίτη την πόλη Σάουθπορτ στη βορειοδυτική Αγγλία όπου τρία νεαρά κορίτσια έχασαν τη ζωή τους από επίθεση με μαχαίρι, προκαλώντας διαμαρτυρίες κατά της μετανάστευσης σε όλη τη χώρα.

 Για ακροδεξιά τρομοκρατία κατηγορούνται 18χρονος και 19χρονη στη Βρετανία

Ο 75χρονος μονάρχης επιθεώρησε μια θάλασσα από ανθοστόλιστα αφιερώματα στα θύματα και επρόκειτο να συναντήσει επίσης παιδιά που επέζησαν από την επίθεση στην παραθαλάσσια πόλη Σάουθπορτ.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι ήθελε να ευχαριστήσει «το προσωπικό έκτακτης ανάγκης πρώτης γραμμής για το συνεχές έργο τους στην υπηρεσία των κατοίκων της περιοχής».

Ο Κάρολος είχε επικριθεί νωρίτερα για το γεγονός ότι δεν προέβη σε δημόσιες δηλώσεις για τις ταραχές. Αν και μετέφερε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των τριών κοριτσιών, δεν σχολίασε τις ταραχές παρά μόνο σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα.

Παραδοσιακά, ο μονάρχης δεν σχολιάζει τίποτα που θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση.

Αλλά σε τηλεφωνήματα με τον Πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τους αρχηγούς της Aστυνομίας, ο βασιλιάς δήλωσε αργότερα ότι «ενθαρρύνθηκε ιδιαίτερα» από την αντίδραση «συμπόνιας και ανθεκτικότητας των πολλών» έναντι «της επιθετικότητας και της εγκληματικής συμπεριφοράς των λίγων».

Πλάνα έδειξαν τον βασιλιά να χαιρετά τον κόσμο καθώς περπατούσε στο κέντρο της πόλης. Αργότερα επρόκειτο να συναντηθεί με τοπικούς ηγέτες, εκπροσώπους των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και άλλους φορείς, συμπεριλαμβανομένων τοπικών ομάδων και θρησκευτικών ηγετών που επηρεάστηκαν από τις βίαιες αναταραχές που έπληξαν το Σάουθπορτ την επομένη της επίθεσης της 29ης Ιουλίου.

Ο Κάρολος επρόκειτο επίσης να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με θύματα που επέζησαν της επίθεσης με μαχαίρι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρία νεαρά κορίτσια, ηλικίας έξι, επτά και εννέα ετών, και οδηγησε στον τραυματισμό άλλων10 ατόμων, οκτώ από τα οποία ήταν επίσης παιδιά.

Στη συνάντηση επρόκειτο να συμμετάσχουν ορισμένα από τα επιζώντα παιδιά που ήταν παρόντα στο κοινοτικό κέντρο, καθώς και οι οικογένειές τους.

Τα παιδιά παρακολουθούσαν ένα μάθημα χορού με θέμα την τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ, όταν ένας δράστης μπήκε στο κτίριο και άρχισε να τους επιτίθεται.

Ο Άξελ Ρουντακουμπάνα, 17 ετών την ημέρα της επίθεσης, κατηγορείται για φόνο και απόπειρα δολοφονίας .

Πηγή: ΚΥΠΕ