Το YouΤube είναι… σπορ

Αθλητικό κανάλι από το YouΤube! Δεν είναι φήμη. Η υπηρεσία βίντεο που ανήκει στην Google βρίσκεται στα «πρώιμα στάδια» της ανάπτυξης αθλητικού περιεχομένου. Το ανακοίνωσαν οι ίδιοι οι άνθρωποί της. Ο αριθμός των χρηστών του YouTube που παρακολουθούν αθλήματα στην πλατφόρμα ροής αυξάνεται ραγδαία. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που στέλνουν από το smartphone τους την εικόνα στην τηλεόραση για να παρακολουθούν videos στο Διαδίκτυο.

Πέρυσι περισσότερες από 35 δισεκατομμύρια ώρες αθλητικού περιεχομένου προβλήθηκαν στο YouTube, 45% περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά. Δεν το λες και λίγο. «Εχουμε δει την προβολή και την κατανάλωση του YouTube στις οθόνες τηλεόρασης να αυξάνεται. Δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη οθόνη στο σπίτι, είναι η οθόνη στην οποία μεγαλώνουμε περισσότερο», ομολογεί ο CEO, Νιλ Μόχαν.

Το YouTube, μέλος της μητρικής εταιρείας Alphabet της Google, δεν είναι επίσημος συνεργάτης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ωστόσο, πέτυχε συμφωνίες με ορισμένα από τα βασικά ολυμπιακά δίκτυα, όπως το NBCUniversal στις ΗΠΑ και το Eurosport της Warner Bros Discovery στην Ευρώπη, για τη μετάδοση σειράς highlights του Paris 2024.

Η πλατφόρμα ανέπτυξε επίσης συνεργασία με influencers για να προσφέρει πλάνα με παρασκήνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και «συμπληρωματικό περιεχόμενο» από το Παρίσι.

Στη Λατινική Αμερική, μεταδίδει ζωντανά αρκετά αθλήματα σε συνεργασία με τον βραζιλιάνο influencer Κασιμίρο και το μεξικανικό δίκτυο Claro Sports, προσφέροντας στους θεατές τη δυνατότητα να παρακολουθούν τέσσερα γεγονότα ταυτόχρονα σε μία οθόνη.

Πέρυσι, άρχισε να μεταδίδει ζωντανά παιχνίδια NFL, μέσω μιας επταετούς συμφωνίας αξίας 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ πήρε και τη Super League γυναικών στην Αγγλία.

Στη λίστα του έβαλε και την F1 Academy, μια νέα σειρά μηχανοκίνητου αθλητισμού για γυναίκες οδηγούς.

Οι πλατφόρμες ροής έχουν μπει στον αθλητισμό σε όλο τον κόσμο. Η Amazon έχει συμφωνίες για τη μετάδοση του UEFA Champions League, του NFL, του French Open του τένις και πρόσφατα έκλεισε συμφωνία για τη μετάδοση του NBA από την επόμενη χρονιά.

Το AppleTV+ μεταδίδει ζωντανά αγώνες του Major League Baseball στις ΗΠΑ και έχει τα παγκόσμια δικαιώματα για το Major League Soccer. Το Netflix έκανε πρόσφατα την πρώτη του επιδρομή στο live sports streaming συμφωνώντας να μεταδώσει δύο αγώνες NFL την ημέρα των Χριστουγέννων.

Το YouTube ανέφερε ότι η προβολή σε τηλεοράσεις συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο έχει αυξηθεί περισσότερο από 130% τα τελευταία τρία χρόνια και ότι ο χρόνος παρακολούθησης αθλημάτων σε αυτές τις συσκευές έχει αυξηθεί κατά 30% από έτος σε έτος.

Η τελευταία έκθεση κερδών της Alphabet αποκάλυψε έσοδα από διαφημίσεις YouTube ύψους 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο. Αυτή ήταν μια αύξηση κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αν δεν υπήρχε το TikTok θα ήταν πολύ περισσότερα. Σύμφωνα με την εταιρεία, η παρουσία του YouTube στον αθλητισμό θα αυξηθεί σημαντικά στο εγγύς μέλλον.

Είναι ξεκάθαρη πλέον η στρατηγική του να καθιερωθεί ως σημαντικός παίκτης στον τομέα των αθλητικών μεταδόσεων, ανταγωνιζόμενο παραδοσιακά τηλεοπτικά δίκτυα και άλλες υπηρεσίες streaming. Το αμιγώς αθλητικό κανάλι φαίνεται πως θα είναι το επόμενο βήμα.