Υπερπλήρεις φυλακές στο ΗΒ, θα χρησιμοποιηθούν τα κελιά της Αστυνομίας

Υπερπλήρεις οι φυλακές στη Βρετανία – Στα κελιά των ΑΤ οι συλληφθέντες στις αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις – Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα πως οι συλλήψεις πάνω από 1.100 ανθρώπων για ρατσιστική βία επιδείνωσαν την κρίση χωρητικότητας των φυλακών

Η Βρετανία θα καταφύγει σε ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης για την κράτηση υπόπτων εγκληματιών σε κελιά αστυνομικών τμημάτων μέχρι να βρει χώρο για αυτούς στις υπερπλήρεις φυλακές της, αφού η Αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες άτομα για εκτεταμένες ταραχές αυτόν τον μήνα.

Η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι συλλήψεις περισσότερων από 1.100 υπόπτων για ρατσιστική βία που είχε ως στόχο τους μετανάστες και τους μουσουλμάνους επιδείνωσαν την κρίση χωρητικότητας των φυλακών, η οποία έχει ήδη αναγκάσει τους Υπουργούς να δηλώσουν ότι θα επιτρέψουν στις φυλακές να απελευθερώσουν νωρίτερα περισσότερους κρατούμενους.

Το νέο προσωρινό μέτρο θα σημαίνει ότι οι ύποπτοι θα καλούνται στο δικαστήριο μόνο όταν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει διαθέσιμο κελί σε μία από τις περισσότερες από 100 φυλακές σε όλη τη χώρα. Μέχρι τότε θα κρατούνται σε αστυνομικό τμήμα.

«Κληρονομήσαμε ένα σύστημα δικαιοσύνης σε κρίση», δήλωσε ο Υπουργός Φυλακών, Τζέιμς Τίμπσον, προσθέτοντας ότι «ως αποτέλεσμα, αναγκαστήκαμε να λάβουμε δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις για να το διατηρήσουμε σε λειτουργία».

Οι υπερπλήρεις φυλακές αποτέλεσαν για τον Στάρμερ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα, μια πρόωρη κρίση, φέρνοντας την Κυβέρνησή του αντιμέτωπη με δυσάρεστες και δαπανηρές επιλογές.

Η Βρετανία έχει το υψηλότερο ποσοστό φυλάκισης στη Δυτική Ευρώπη και ο αριθμός των κρατουμένων έχει αυξηθεί απότομα μετά την πανδημία, λόγω των μεγαλύτερων ποινών, των δικαστικών καθυστερήσεων και της απαίτησης για τους σοβαρούς παραβάτες να εκτίουν τουλάχιστον το 65% της ποινής τους πίσω από τα κάγκελα.

Σύμφωνα με τα σχέδια που ανακοίνωσε ο Στάρμερ τον περασμένο μήνα, οι περισσότεροι κρατούμενοι θα μπορούν να αποφυλακιστούν αφού εκτίσουν το 40% της ποινής τους πίσω από τα κάγκελα, από 50% προηγουμένως.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη χωρητικότητα των φυλακών στη βόρεια Αγγλία, μια περιοχή που επλήγη από τις πρόσφατες ταραχές, οι οποίες ακολούθησαν την παραπληροφόρηση ότι ο ύποπτος για τη δολοφονία τριών νεαρών κοριτσιών ήταν ισλαμιστής μετανάστης.

Πηγή: ΚΥΠΕ