Η ταφή του Χανίγια ολοκληρώθηκε στην Ντόχα με χιλιάδες κόσμου να συμμετέχει στην προσευχή που προηγήθηκε – Η σορός του Χανίγια μεταφέρθηκε αεροπορικώς από το Ιράν στο Κατάρ – Η ταφή έγινε σε νεκροταφείο στο προάστιο Λουσάιλ
Ηγέτες παλαιστινιακών παρατάξεων, της Φατάχ, της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ και μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της παλαιστινιακής διασποράς παρευρέθηκαν στην κηδεία του δολοφονημένου Ισμαήλ Χανίγια στην Ντόχα.
Στη Ντόχα η σορός του Ισμαήλ Χανίγια, ξεκίνησε η κηδεία (pics-video)
Εκεί βρέθηκαν επίσης ηγέτες αραβικών κρατών και δεκάδες εκπρόσωποι ΜΚΟ που έχουν δράση στη Γάζα, καθώς η Χαμάς θεωρείται ζωτικής σημασίας παλαιστινιακό κίνημα που προσπαθεί να ανοίξει δρόμο για παλαιστινιακό κράτος.
A video from the funeral prayer to send off late Hamas leader Ismail Haniyeh in Doha, Qatar, following his assassination by the Israeli occupation in Iran. pic.twitter.com/CxX11JT3ot
— V PALESTINE 🇵🇸 (@V_Palestine20) August 2, 2024
Σε αντίθεση με τη ρητορική του Ισραήλ και των περισσότερων δυτικών χωρών, η Χαμάς θεωρείται ευρέως ως νόμιμη φωνή των Παλαιστινίων.
Τα σύμβολα της Παλαιστίνης κυριάρχησαν στην κηδεία
«Στην κηδεία του Χανίγια βρέθηκαν άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, πολιτικοί, απλοί πολίτες», αναφέρει το Al Jazeera και η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη ήταν αυτό που κυριαρχούσε στην ατμόσφαιρα.
Ο Χανίγια δεν ήταν απλώς ηγέτης της Χαμάς αλλά ηγέτης των Παλαιστινίων και γι’ αυτό πολλοί ανεξάρτητα από το πώς τοποθετούνται σε σχέση με την οργάνωση των σέβονταν και τον θεωρούσαν ως μία δυνατή φωνή της παλαιστινιακής υπόθεσης.
Παρά τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη.
«Θα είμαστε εδώ και θα αγωνιζόμαστε»
«Ακόμη και αν πέθανε, αυτό δεν σημαίνει ότι το σύστημα έχει πεθάνει», δήλωσε η 28χρονη Nadine Ramadan στο Al Jazeera ενώ περίμενε στην ουρά για να μπει στο τζαμί. «Οι Παλαιστίνιες γυναίκες θα μεγαλώσουν έναν ακόμη καλύτερο άνδρα από αυτόν και εμείς θα είμαστε ακόμη εδώ και θα αγωνιζόμαστε», είπε η Ramadan.
Λίγα βήματα πιο πίσω, η Aisha, 23 ετών, δήλωσε ότι ήταν σημαντικό να παρευρεθεί στην τελετή σε μια ένδειξη υποστήριξης προς τους παγιδευμένους στη Γάζα. «Για πολλούς ανθρώπους, ο Χανίγια ήταν ένας φάρος ελπίδας», είπε. «Και έτσι νομίζω ότι είναι σημαντικό να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους Παλαιστίνιους και να βεβαιώσουμε ότι είμαστε εδώ γι’ αυτούς, ακόμη και αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι σωματικά, είμαστε ακόμα μαζί τους», πρόσθεσε.
Sheikh Tamim bin Hamad, and his father, Sheikh Hamad bin Khalifa, participate in the prayer over the body of the martyr, Commander Ismail Haniyeh, and his companion, Wassim Abu Shaaban, at the Imam Muhammad bin Abdul Wahhab Mosque in Doha. 💔 pic.twitter.com/WZwLiDjLw7
— ❀ N ✿ (@8zal) August 2, 2024
Στην κηδεία του όσα μέλη της οικογένειάς του έχουν επιζήσει
Το φέρετρο του Χανίγια μεταφέρθηκε στο βασιλικό νεκροταφείο του Lusail, μετά την επιμνημόσυνη τελετή.
Η πρόσβαση εκεί είναι αρκετά περιορισμένη και τα μέτρα ασφαλείας ιδιαίτερα αυστηρά.
Κρατικούς αξιωματούχους, μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ και, κυρίως, μέλη της οικογένειας του Χανίγια βρίσκονται στο νεκροταφείο. Όσα από τα μέλη της οικογένειάς του είναι ζωντανά καθώς το Ισρασήλ πριν σκοτώσει τον ίδιο σκότωσε τρεις γιους του, τέσσερα εγγόνια του, την αδερφή του και άλλους συγγενείς.
Πηγή: in.gr