Fake news και… θεωρίες συνομωσίας εντάσσει στα σχολεία το βρετανικό ΥΠΑΝ

Μαθήματα στα σχολεία της Αγγλίας για ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνομωσίας – Oι μεταρρυθμίσεις δεν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ πριν την σχολική χρονιά που ξεκινά το 2025

Η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα μπορούσαν να εντάξουν μαθήματα ώστε τα παιδιά να μάθουν να αναγνωρίζουν τα fake news και τις ειδήσεις με εξτρεμιστικό περιεχόμενο που πολλές φορές προωθούν θεωρίες συνομωσίας. Οι αλλαγές αυτές είναι στο πλαίσιο προγραμματισμού για ένα νέο εθνικό πρόγραμμα σπουδών.

Η Υπουργός Παιδείας, Μπρίτζετ Φίλιπσον, είπε ότι αρχίζει αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με εισαγωγή της κριτικής σκέψης σε πολλά μαθήματα.

Οι αλλαγές θεωρούνται πιο επιτακτικές τώρα μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ, που πυροδότησε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις. Οι ταραχές, σύμφωνα με αξιωματούχους, τροφοδοτήθηκαν από παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο και ακροδεξιούς ταραχοποιούς.

Μετά την επίθεση με θύματα τρία μικρά κορίτσια συνελήφθη ένας 17χρονος που ψευδώς αναφέρθηκε ότι ήταν μουσουλμάνος μετανάστης.

«Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δώσουμε στους νέους τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να μπορούν να αμφισβητήσουν αυτό που βλέπουν στο διαδίκτυο», δήλωσε η Υπουργός Παιδείας στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες αλλαγές, οι μαθητές θα αναλύουν άρθρα εφημερίδων σε μαθήματα αγγλικών για να βοηθήσουν στον εντοπισμό κατασκευασμένων και ψευδών ειδήσεων με σκοπό τα clickbaits, ενώ τα μαθήματα υπολογιστών θα περιλαμβάνουν ανάλυση στατιστικών στοιχείων.

Oι μεταρρυθμίσεις δεν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ πριν την σχολική χρονιά που ξεκινά το 2025, σύμφωνα με την Υπουργό.

Παράλληλα θα εισαχθεί και αυστηρότερη ρύθμιση των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτυακού περιεχομένου.

Πηγή: ΚΥΠΕ