Άφθονο κρασί, ψυχαγωγία και διασκέδαση υπόσχεται η 63η Γιορτή του Κρασιού, λέει ο Δήμαρχος Λεμεσού

Άφθονο κρασί, ψυχαγωγία και διασκέδαση υπόσχεται η 63η Γιορτή του Κρασιού, λέει ο Δ. Λεμεσού – Έδωσε το στίγμα ο δήμαρχος Αρμεύτης

Κάλεσμα προς όλους να επισκεφθούν την 63η Γιορτή του Κρασιού και να απολαύσουν τις παραδόσεις και το κυπριακό κρασί αλλά και να διασκεδάσουν, απηύθυνε ο Δήμαρχος της Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης, κατά τη διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος της μεγάλης λαϊκής γιορτής, η οποία φέτος προσδοκεί να καθιερώσει μια πορεία με μηδενικά απόβλητα.

Η 63η Γιορτή του Κρασιού θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 6 Οκτωβρίου στο δημόσιο κήπο της πόλης και όπως ανέφερε ο κ. Αρμεύτης, «οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί από τον Δήμο Λεμεσού θα αποτελέσουν μια αξέχαστη εμπειρία , γεμάτη γεύσεις, αρώματα και διασκέδαση».

Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, «συνεχίζουμε μια παράδοση που ξεκίνησε το 1961, εμπλουτίζουμε το πρόγραμμα και διατηρούμε τις παραδόσεις και τα ιστορικά στοιχεία της γιορτής που την καθιέρωσαν ως τη μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή του τόπου μας».

Τα εγκαίνια της Γιορτής του Κρασιού, στις 28 Σεπτεμβρίου, θα τελέσει ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», ενώ το καλλιτεχνικό μέρος θα εμπλουτίσουν τα συγκροτήματα που συμμετέχουν στο 17ο Ευρωμεσογειακό Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών του Δήμου Λεμεσού και της Μέσα Γειτονιάς, καθώς επίσης και την ορχήστρα «Βιολιώνε» του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

«Ακολουθούν άλλες οκτώ μέρες γεμάτες παράδοση, ξεφάντωμα, ψυχαγωγία, κυπριακά εδέσματα, άφθονο κρασί και μια πληθώρα δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και συναυλιών», είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού, προσθέτοντας πως «θα πραγματοποιηθούν χορευτικές, θεατρικές και άλλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που υπόσχονται διασκέδαση για όλες τις ηλικίες και γούστα».

Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στην παραγωγή συλλεκτικής κουμανδαρίας, σε συνεργασία με τα οινοποιεία ΛΟΕΛ, ΚΕΟ και ΣΟΔΑΠ, με την ευκαιρία των 800 χρόνων από τη βράβευσή της στον διεθνή διαγωνισμό οίνου «La Bataille des Vins».

Συγκεκριμένα, υπέδειξε, θα παραχθούν χίλιες αριθμημένες φιάλες, οι οποίες συμβολίζουν τη μακρόχρονη οινική παράδοση της περιοχής μας, ενώ θα πραγματοποιείται γευσιγνωσία σε όλα τα οινοποιεία στο χώρο της Γιορτής του Κρασιού.

Σημείωσε δε πως, στο πλαίσιο της Γιορτής του Κρασιού, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις στο χωριό Λόφου στις 29 Σεπτεμβρίου και στο χωριό Μονάγρι στις 6 Οκτωβρίου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αρμεύτης και στην πρωτοβουλία που για πρώτη φορά γίνεται, σε συνεργασία με τους Φίλους της Γης, «να κρατηθεί η Γιορτή του Κρασιού σε μια πορεία με μηδενικά απόβλητα». Αυτή η κίνηση, συνέχισε, είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εκδήλωσης, αλλά και για τη γενικότερη στήριξη των στόχων του Δήμου για κλιματική ουδετερότητα έως το 2030.

Όπως εξήγησε, το πλάνο που έχει καταρτιστεί περιλαμβάνει μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες, όπως η εγκατάσταση του πρώτου σταθμού ανεφοδιασμού νερού στον δημόσιο κήπο, ο οποίος θα παραμείνει μόνιμα στο χώρο και θα προσφέρει φιλτραρισμένο νερό τόσο στους επισκέπτες όσο και στους εργαζομένους, συμβάλλοντας στην αποφυγή χρήσης πλαστικών μπουκαλιών.

Επίσης, πρόσθεσε, έχει γίνει προγραμματισμός για την αύξηση των κάδων ανακύκλωσης σε κεντρικά σημεία, προωθώντας ταυτόχρονα τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων και τη σωστή διαλογή αποβλήτων στην πηγή.

«Αυτή η κοινή προσπάθεια Δήμου και των Φίλων της Γης, με τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Λεμεσός 2030 – Υποψήφια Πόλη, στοχεύει να καταστήσει τη Γιορτή του Κρασιού ένα πρότυπο φεστιβάλ όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για τη διεθνή κοινότητα, υιοθετώντας καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Αρμεύτης ευχαρίστησε το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Υφυπουργείο Τουρισμού που στηρίζουν και φέτος τη γιορτή με εκδηλώσεις και περίπτερα, τα οποία «θα προσφέρουν μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εμπειρία στους επισκέπτες».

Υπενθύμισε δε ότι με την χορηγία του Υφυπουργείο Τουρισμού θα παρέχεται και φέτος δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία από Λευκωσία, Λάρνακα, Πάφο και Αγία Νάπα.

Κάλεσε, τέλος, όλους να επισκεφθούν τη Γιορτή του Κρασιού, «να απολαύσουν τις παραδόσεις και το κυπριακό κρασί, να διασκεδάσουμε και να γιορτάσουμε μαζί αυτή την πλούσια παράδοση που τιμά την ιστορία και τον πολιτισμό μας».

Το πρόγραμμα της γιορτής, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Λεμεσού, ανέλυσε η πολιτιστική λειτουργός Σκεύη Αντωνιάδου, η οποία σημείωσε τη φιλοξενία συναυλιών γνωστών καλλιτεχνών από την Ελλάδα, στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας».

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου θα δοθεί η συναυλία «Εσύ μιλάς στην καρδιά μου», με τον Γιώργο Μαργαρίτη, τον Κωνσταντίνο Μαργαρίτη και την Μαρίνα Νικολοπούλου, με οκταμελή ορχήστρα, ενώ την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου θα δοθεί η συναυλία «Τρεις φωνές», με τον Δημήτρη Μπάση, τον Λευτέρη Πιτσιλλίδη και οκταμελές μουσικό σχήμα. Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου η Γιορτή του Κρασιού φιλοξενεί την Κατερίνα Κούκα, την Έλενα Γιαννακού και το μουσικό σχήματα Άσμα, στη συναυλία «Αν δεν γεννηθείς αστέρι».

Της διάσκεψης Τύπου προηγήθηκαν τραγούδια του κρασιού από τους κανταδόρους της χορωδίας «Αρίονες».

Πηγή: ΚΥΠΕ