Έκκληση από ΠΟΕΔ για στήριξη Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής ΗB. «Μειώνεται δραματικά ο αριθμός»

Μειώνεται δραματικά ο αριθμός των Ελληνοκύπριων εκπαιδευτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο – «Διαδραματίζει ζωτικό και καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση των μαθητών/ριών της κυπριακής παροικίας» – Κάνουν λόγο για ανεπαρκή οικονομική στήριξη αλλά και επιπλέον κινήτρων – Έτοιμη η ΠΟΕΔ να καταθέσει προτάσεις και εισηγήσεις

Έκκληση προς την Πολιτεία για παροχή όλων τα απαραίτητα κινήτρων, για να μπορέσει να στηριχθεί και να στελεχωθεί επαρκώς η Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή (ΚΕΑ) στο Ηνωμένο Βασίλειο, απευθύνει η ΠΟΕΔ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔ, η ΚΕΑ διαδραματίζει ζωτικό και καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση των μαθητών/ριών της κυπριακής παροικίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ συνδέει τους ομογενείς με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της πατρίδας μας, διατηρώντας ζωντανή την αγάπη για τον τόπο και την επιθυμία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Σημειώνει πως παρά τις διαχρονικές και συνεχιζόμενες προσπάθειες της ΠΟΕΔ για βελτίωση των συνθηκών εργασίας των Ελληνοκυπρίων εκπαιδευτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, το εκπαιδευτικό προσωπικό της ΚΕΑ τα τελευταία χρόνια συνεχίζει να μειώνεται δραματικά και ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ΚΕΑ αριθμούσε πέραν των 40 εκπαιδευτικών λειτουργών, οι οποίοι/ες τοποθετούνταν από το Υπουργείο Παιδείας στην παροικία για να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες, το 2020, η αποστολή περιλάμβανε 27 εκπαιδευτικούς, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2024 ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στους 16.

Τονίζει πως αυτή η σταδιακή μείωση επιβεβαιώνει τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στην παροικία, ειδικότερα μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ταυτόχρονη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής, καθώς και την αδυναμία παροχής επαρκών κινήτρων και υποστήριξής τους από την Πολιτεία.

Παράλληλα, η ΠΟΕΔ αναφέρει πως παρότι έχουν εισαχθεί κάποια επιδόματα, όπως το επίδομα των 360 ευρώ (από την 1η Σεπτεμβρίου 2024) για όλους τους εκπαιδευτικούς και το επίδομα ενοικίου που φτάνει μέχρι τα 600 ευρώ (από το 2008), τα ποσά αυτά προφανώς δεν επαρκούν για να καλύψουν τα υψηλά ενοίκια και γενικότερα το υψηλό κόστος ζωής. Η ανεπαρκής οικονομική στήριξη των εκπαιδευτικών που εργάζονται στην ΚΕΑ, αλλά και η έλλειψη παροχής άλλων κινήτρων για να υπηρετήσουν οι εκπαιδευτικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη εκδήλωσης ενδιαφέροντας για εργασία εκπαιδευτικών στην παροικία, σημειώνεται.

«Για την Οργάνωση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον, είτε από μόνιμους είτε από αδιόριστους εκπαιδευτικούς για να εργαστούν στην ΚΕΑ. Αντίθετα ζητούμε από την Πολιτεία όπως άμεσα παρέχει όλα τα απαραίτητα κίνητρα, για να μπορέσει να στηριχθεί και να στελεχωθεί επαρκώς η ΚΕΑ», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔ.

Τέλος, η ΠΟΕΔ δηλώνει την ετοιμότητά της, να καταθέσει προτάσεις και εισηγήσεις για ενίσχυση και αναβάθμιση της ΚΕΑ, φτάνει να υπάρχει και η αντίστοιχη πολιτική βούληση από πλευράς Κυβέρνησης και Πολιτείας.