Ένας 74χρονος Έλληνας της Μελβούρνης μαζί με τον 46χρονο γιο του θα λάβουν μέρος στον φετινό Μαραθώνιο της Αθήνας

Ο Δημήτρης Βλαχανδρέας πρόκειται να ταξιδέψει στην Αθήνα καθώς θέλει να ολοκληρώσει ένα σημαντικό όνειρο ζωής στην ηλικία των 74 ετών μαζί με τον γιο του Παναγιώτη, 40 ετών, για να συμμετάσχουν στον μαραθώνιο της πόλης.

Πατέρας και γιος είναι έμπειροι μαραθωνοδρόμοι, έχοντας συμμετάσχει σε 40 Μαραθωνίους και θέλουν τώρα να δοκιμάσουν το ταλέντο και την αντοχη τους στον Μαραθώνιο της Αθήνας, στις 10 Νοεμβρίου 2024.

«Αυτό ήταν μια επιθυμία μου εδώ και πολύ καιρό, κάτι που ήταν στη λίστα με όλα όσα ήθελα να κάνω στη ζωή μου», είπε ο Δημήτρης Βλαχανδρέας στον «Νέο Κόσμο».

Ο 74χρονος αποκάλυψε ότι ο γιος του Παναγιώτης, ο οποίος ξεκίνησε το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων πριν από δέκα χρόνια, ήταν αυτός που πρότεινε να τρέξουν μαζί και τελικά να υλοποιήσει το όνειρό του.

«Σχεδίαζα να πάω στην Ελλάδα ενωρίτερα μέσα στη χρονιά και ο μικρότερος γιος μου με ρώτησε: “Τι γίνεται με τον Μαραθώνιο της Αθήνας, μπαμπά; Θέλεις να το προσπαθήσουμε;”», είπε.

«Και έτσι, η δική μου χρόνια επιθυμία εδώ δέθηκε μαζί με την προθυμία του μικρότερου γιου μου που ήθελε να συμμετέχουμε».

Παναγιώτης και Δημήτρης Βλαχανδρέας. Φωτογραφία: Supplied

Ο κ. Βλαχανδρέας, ο οποίος μετανάστευσε από τη Σπάρτη στην Αυστραλία το 1956, έχει δεκαετίες εμπειρίας ως δρομέας μεγάλων αποστάσεων ήδη από τη δεκαετία του 1970, όταν ασχολήθηκε με το άθλημα αφού σταμάτησε να παίζει ποδόσφαιρο.

Εντάχθηκε στο Tally Ho Fitness Group με το οποίο ξεκίνησε ένα σταθερό πρόγραμμα προπονήσεων τα πρωινά του Σαββάτου και ήταν μαζί τους που άρχισε να τρέχει σε μαραθωνίους.

Ο 74χρονος έχει μια αξιόλογη φήμη στον Μαραθώνιο της Μελβούρνης (στον οποίο έτρεξε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1970), ολοκληρώνοντάς τον επίσημα 15 φορές για να κερδίσει το βραβείο «Σπαρτιάτης» της 15ετίας.

«Είναι ενδιαφέρον γιατί κατάγομαι από την περιοχή της Σπάρτης, επομένως, είναι ένα πολύ σπουδαίο επίτευγμα για μένα να μπορώ να αναγνωριστώ ως “Σπαρτιάτης”, είπε ο Δημήτρης Βλαχανδρέας στον «Νέο Κόσμο».

Εξήγησε ότι η Αθήνα θα είναι ο πρώτος του πλήρης μαραθώνιος από το 2010, όταν έτρεξε μαζί με τον Παναγιώτη στη Χρυσή Ακτή.

Ο Δημήτρης Βλαχανδρέας παρατήρησε ότι η προπόνηση για έναν μαραθώνιο περιλαμβάνει μήνες προετοιμασίας που προϋποθέτει σχετική δίαιτα, περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ και περίπου 100 χιλιόμετρα τρέξιμο την εβδομάδα.

«Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να αφιερώσεις χρόνο σε αυτό. Τις πρώτες μέρες, όταν ήμουν νεότερος, χρειαζόμουν περίπου τρεις μήνες να προετοιμαστώ για έναν μαραθώνιο», είπε.

«Σίγουρα, έχει γίνει πιο δύσκολο καθώς το σώμα γερνάει, φυσικά… γίνεσαι πιο αργός, είσαι πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς, το κίνητρό σου δεν είναι τόσο δυνατό και έτσι έχει γίνει πιο δύσκολο».

Παρ’ όλα αυτά, ο 74χρονος έχει διατηρήσει την καλή του σωματική κατάσταση και, μάλιστα, έχει τρέξει πολλούς ημιμαραθώνιους από το 2010.

«Έχω ακόμα αρκετή ενέργεια, η υγεία μου είναι καλή και ευτυχώς το σώμα μου αντέχει ακόμα», είπε ο κ. Βλαχανδρέας.

Ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων τόνισε ότι ένας μαραθώνιος αγώνας ήταν μια θαυμάσια διέξοδος για κοινωνική αλληλεπίδραση και ήταν επίσης μια φανταστική εμπειρία που ενίσχυσε τον δεσμό ανάμεσα σε κείνον και τον γιο του.

Ο Δημήτρης Βλαχανδρέας στον Ημιμαραθώνιο της Μελβούρνης το 2011. Φωτογραφία: Supplied

«Ο αγώνας δρόμου αντοχής είναι κάτι που μπορείς να κάνεις με κάποιον χωρίς πολλή κουβέντα, αλλά ξέρεις ότι είναι μαζί σου… Το τρέξιμο είναι κάτι που έχει δέσει τον μικρότερο γιο μου κι εμένα όλα αυτά τα χρόνια», είπε.

«Οπωσδήποτε νιώθεις κάποιου είδους σύνδεση και με την ομάδα των συναθλητών σου».

Ο Βλαχανδρέας μίλησε και για την τεράστια ενθάρρυνση που του έχει δείξει η οικογένειά του για τον Μαραθώνιο της Αθήνας, στον οποίο θα λάβει μέρος.

«Ο μεγάλος μου γιος και η μεγαλύτερη εγγονή μου, που είναι 16 ετών, θα έρθουν επίσης για να με στηρίξουν, κάτι που είναι φανταστικό. Η οικογένεια πάντα με υποστήριζε στο να τρέχω και τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει με αυτό, οπότε είναι μια οικογενειακή συνήθεια».

Αρκετά είναι τα μετάλλια που έχει κερδίσει ο Δημήτρης Βλαχανδρέας. Φωτογραφια: Supplied

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας θα είναι ο πρώτος του που θα αγωνιστεί στο εξωτερικό και αναμφισβήτητα έρχεται στην τέλεια περίοδο της ζωής του για τον Βλαχανδρέα, ο οποίος εξηγεί ότι η ιδέα του ήρθε σε μια επίσκεψη στο χωριό του στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια.

«Έχω πάει πολλές φορές στην πατρίδα μου τη Σπάρτη. Πριν από δύο χρόνια, πέρασα έναν ολόκληρο μήνα στο χωριό μου μόνος μου και έκανα πολύ περπάτημα για να το εξερευνήσω, να νιώσω και να συνδεθώ πραγματικά με το περιβάλλον όπου γεννήθηκα», είπε.

Το ταξίδι πραγματικά φώτισε μέσα μου την αίσθηση της ταυτότητάς του, η οποία, όπως είπε, ήταν πάντα ένα ερώτημα για τον ίδιο, καθώς γεννήθηκε στην Ελλάδα αλλά μετακόμισε όταν ήταν μικρό παιδί.

«Για χρόνια αμφισβητούσα ποια είναι η ταυτότητά μου, χωρίς να ξέρω αν είμαι Έλληνας ή αν είμαι Αυστραλός. Ένιωσα σαν να επανασυνδέθηκα με τις ρίζες μου σε εκείνο το ταξίδι πριν από δύο χρόνια και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό».

Έχοντας διανύσει αυτό το προσωπικό ταξίδι, φαίνεται σκόπιμο ο Δημήτρης Βλαχανδρέας να τρέξει επιτέλους στον αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και να ολοκληρώσει το όνειρό του με μια σίγουρη πλέον αίσθηση της δικής του ταυτότητας.

Σε Μαραθώνιο στη Μελβούρνη. Φωτογραφία: Supplied

 

The post Ένας 74χρονος Έλληνας της Μελβούρνης μαζί με τον 46χρονο γιο του θα λάβουν μέρος στον φετινό Μαραθώνιο της Αθήνας appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.