Αββάς Πιέρ: Ο Γάλλος «άγιος των αστέγων» φέρεται να είχε κακοποιήσει και παιδί – Ακόμα 17 καταγγελίες

Η καθολική εκκλησία λέει ότι θα ανοίξει τα αρχεία της για τον ιδρυτή της Emmaüs, ο οποίος πέθανε το 2007

Η καθολική εκκλησία της Γαλλίας δήλωσε ότι θα ανοίξει τα αρχεία της σχετικά με τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση που έγιναν εις βάρος του Aββά Πιέρ, ενός ιερέα του οποίου ο αγώνας υπέρ των φτωχών και των αστέγων είχε ως αποτέλεσμα να τιμάται ως σύγχρονος άγιος.

Η Διάσκεψη των Επισκόπων της Γαλλίας (CEF) ανακοίνωσε ότι τα αρχεία της σχετικά με τον αββά Πιέρ, ιδρυτή της φιλανθρωπικής οργάνωσης Emmaüs, ο οποίος πέθανε το 2007, θα καταστούν διαθέσιμα χωρίς την καθιερωμένη καθυστέρηση των 75 ετών από τη στιγμή του θανάτου.

Επτά γυναίκες κατηγόρησαν τον αββά Πιέρ για σεξουαλική κακοποίηση τον περασμένο Ιούλιο και η Emmaüs δήλωσε ότι έχουν καταγραφεί έκτοτε ακόμη 17 καταγγελίες, οι οποίες περιλαμβάνουν «πολύ σοβαρούς» ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση πολλαπλών θυμάτων, ένα εκ των οποίων τουλάχιστον ήταν παιδί την περίοδο του αναφερόμενου αδικήματος.

Σε κοινή δήλωσή τους, το Ίδρυμα Abbé Pierre, η Emmaüs France και η Emmaüs International, ανέφεραν: «Η ακραία φύση και η βιαιότητα που περιλαμβάνουν ορισμένες από αυτές τις νέες μαρτυρίες αποτελούν ένα πρόσθετο σοκ για τους οργανισμούς μας». Για μία ακόμη φορά, οι 3 οργανισμοί επανέλαβαν ότι στηρίζουν απόλυτα τα θύματα και επαίνεσαν το θάρρος όσων προχώρησαν σε καταγγελία. «Τους πιστεύουμε και τους συμπαραστεκόμαστε», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μέχρι πέρυσι, ο αββάς Πιέρ ήταν μια προσωπικότητα που έχαιρε ευρέως σεβασμού στη χώρα του για το ανθρωπιστικό του έργο, αφού θεωρούνταν η επιτομή της χριστιανικής αυτοθυσίας. Ωστόσο, τα αρχεία της εκκλησίας δείχνουν ότι είχαν εκφραστεί ανησυχίες για τη συμπεριφορά του ήδη από τη δεκαετία του 1950.

Η Emmaüs, η οποία διαθέτει 425 παραρτήματα σε 41 χώρες κατάβάλλει προσπάθειες τους τελευταίους μήνες να αποστασιοποιηθεί από τον ιδρυτή της. Όπως έχει ανακοινωθεί, σε ειδική γενική συνέλευση τον Δεκέμβριο θα ψηφιστεί η αφαίρεση του ονόματος του ιερέα από το λογότυπό της. Το Ίδρυμα Abbé Pierre πρόκειται επίσης να αλλάξει το όνομά του, ενώ το κέντρο μνήμης Abbé Pierre στο Εστεβίλ της Νορμανδίας, όπου ο εκλιπών ιερέας είχε περάσει αρκετά χρόνια, θα κλείσει οριστικά.

Ο Αντριάν Κλαμπός, επικεφαλής της Emmaüs International, δήλωσε σε γαλλική ραδιοφωνική εκπομπή: «Το κίνημά μας είναι συγκλονισμένο από αυτές τις αποκαλύψεις… Κάθε παράρτημα θα πρέπει να εξετάσει την εμφάση που θα δίνει στο εξής στη φιγούρα του Αββά Πιέρ. Δεν δίνουμε οδηγίες, αλλά ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να είναι υπεύθυνοι στις επιλογές που κάνουν, δεδομένου ότι η εικόνα του είναι πλέον και αυτή ενός σεξουαλικού αρπακτικού».

Σύμφωνα με τον Guardian, η Emmaüs είχε προσλάβει μια ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία με την επωνυμία Egaé για να εξετάσει τις καταγγελίες και να συγκεντρώσει περαιτέρω μαρτυρίες από τα θύματα. Τα καταγγελόμενα αδικήματα χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950 έως το 2005 και φέρονται να έλαβαν χώρα στη Γαλλία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ και το Μαρόκο.

Η έκθεση της Egaé, που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουλίου, υποστήριξε ότι υπήρξε «επανειλημμένη σεξουαλική επαφή με ευάλωτο άτομο», «επανειλημμένες σεξουαλικές πράξεις με διείσδυση» και «σεξουαλική επαφή με παιδί».

Μια γυναίκα ισχυρίστηκε ότι την είχαν «αναγκάσει να παρακολουθεί τον Αββά Πιέρ να αυνανίζεται και να κάνει στοματικό σεξ σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι» το 1989. Μια άλλη καταγγελία αφορά μια γυναίκα που είπε ότι ο ιερέας τη φίλησε «με γλώσσα» και άγγιξε το στήθος της στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν ήταν μόλις εννέα ετών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπήρχαν περισσότερες μαρτυρίες για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά είχαν αποκλειστεί εκείνες που έγιναν ανώνυμα ή εκείνες όπου οι καταγγέλλοντες δεν ήθελαν να δώσουν πλήρεις λεπτομέρειες.

Ο αββάς Πιέρ (αληθινό όνομα Ανρί Αντουάν Γκρουέ) γεννήθηκε το 1912 και ήταν μοναχός των Καπουτσίνων πριν χειροτονηθεί το 1938. Εντάχθηκε στη γαλλική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έγινε βουλευτής μετά το τέλος του.

Η CEF εξέφρασε τον «πόνο» και την «ντροπή» της για τις κατηγορίες και ανακοίνωσε πλήρη συνεργασία στην έρευνα. Η εκκλησία έχει συγκλονιστεί από την έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη σεξουαλική κακοποίηση στην Εκκλησία το 2021, η οποία εντόπισε περισσότερες από 3.000 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς από το 1950.

Ο Κλαμάς δήλωσε στο RFI ότι η Emmaüs διερευνά τον τρόπο αποζημίωσης των θυμάτων. «Πρόκειται για μια μακρά, δύσκολη διαδικασία», είπε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα