Αγοράζουμε και τέταρτη Belh@rra

Με το ναυπηγικό πρόγραμμα της Τουρκίας να τρέχει με γοργούς ρυθμούς απειλώντας να ανατρέψει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ο ελληνικός στόλος, αν και ιδιαίτερα αξιόμαχος, είναι μιας κάποιας ηλικίας πλέον, οι αναφορές του έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια από το Λοριάν της Γαλλίας όπου χαιρέτισε την καθέλκυση της δεύτερης από τις τρεις φρεγάτες FDI που κατασκευάζονται για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ήρθαν σαν βροχή σε ένα τοπίο που φαινόταν να αντιμετωπίζει «λειψυδρία», καθώς τη μερίδα του λέοντος είχε η Πολεμική Αεροπορία.

Δίπλα στη φρεγάτα «Νέαρχος», ο Νίκος Δένδιας εξήγγειλε μεταξύ άλλων την πρόθεση της Ελλάδας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας της κλάσης και πως η «Νέαρχος», η «Φορμίων» και η τέταρτη θα εξοπλιστούν και με πυραύλους κρουζ τύπου SCALP Naval.

Πρόκειται ίσως για τον πλέον προηγμένο πύραυλο κρουζ, που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 1.000 χλμ.) και με μεγάλη ακρίβεια. Με δεδομένο ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία υπαρξιακή απειλή για την Ελλάδα, αν τελικά οι πύραυλοι αυτοί προστεθούν στο οπλοστάσιο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα αποτελέσουν ένα ισοδύναμο για τους βαλλιστικούς πυραύλους Tayfun που διαθέτει η Τουρκία και προσπαθεί να αυξήσει το βεληνεκές τους στα 1.000 και πλέον χιλιόμετρα. Αξίζει να επισημάνουμε πως η αεροπορική έκδοση του πυραύλου SCALP υπάρχει ήδη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά έχει μικρότερο βεληνεκές, της τάξης των 500 χιλιομέτρων. Στόχος πιο συγκεκριμένα είναι οι φρεγάτες «Νέαρχος», «Φορμίων» και η τέταρτη που θέλει η Ελλάδα να αποκτήσει να διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα υποστρατηγικής κρούσης. Κάτι που αν γίνει θα είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτά τέτοια δυνατότητα. Κάτι αντίστοιχο έχουν για παράδειγμα τα αμερικανικά πολεμικά πλοία με τους πυραύλους κρουζ τύπου «Τόμαχοκ»

Οι αμυντικοί εξοπλισμοί

Ο υπουργός δήλωσε ακόμα ότι θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ, ενώ από ανάλογο πρόγραμμα θα περάσουν και οι πυραυλάκατοι Ρουσέν, ενώ στο τέλος της δεκαετίας η Ελλάδα θα προχωρήσει και στην απόκτηση νέων υποβρυχίων. Η προσθήκη αυτή εντάχθηκε στον 12ετή Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών, συνοδευόμενο από 20ετή ορίζοντα, ο οποίος παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό.Ο υπουργός επανέλαβε και τη μελλοντική συμμετοχή της χώρας στον σχεδιασμό και τη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας Constellation, αλλά και στο πρόγραμμα της ευρωκορβέτας. «Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, διαβεβαιώνοντας με ανάρτησή του ότι η δαπάνη για την τέταρτη φρεγάτα «δεν διαταράσσει τη δημοσιονομική μας συνέπεια».