Αλλαγή ώρας: Πότε θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Όπως κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, η χειμερινή ώρα μπαίνει στη ζωή μας, όπου θα υπάρξει αλλαγή ώρας.

Η αλλαγή ώρας για το 2024 θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 27 Οκτωβρίου.

Τα ρολόγια μας θα γυρίσουν τους δείκτες μια ώρα πίσω και έτσι μόλις πάει 04:00 θα «ξαναπάει» 03:00.

Η αλλαγή ώρας

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια.

Το μέτρο αυτό ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 λίγο αφότου ξέσπασε ο πετρελαϊκός πόλεμος. Ως βασικό του πλεονέκτημα είχε την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της πρακτικής αυτής, της προσαρμογής δηλαδή των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο, από το 2021.

«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ. Το 84% όσων πήραν μέρος στην έρευνα είχε συμφωνήσει με το τέλος αυτής της πρακτικής.

Σημαντικό κριτήριο για αυτή την απόφαση της κοινής γνώμης ήταν μεταξύ άλλων η δυσκολία των ανθρώπων στην άμεση προσαρμογή.

Όμως, η πανδημία και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία πήγαν πίσω τον σχεδιασμό. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκής υποστήριξη για την πρόταση και σε αυτό το σημείο, δεν είναι σαφές πότε και αν ποτέ, η ΕΕ θα απαλλαγεί από το μέτρο.