Αλματώδης πρόοδος βιολογικής παραγωγής την τελευταία δεκαετία, λέει η Υπ. Γεωργίας

Αλματώδης πρόοδος βιολογικής παραγωγής την τελευταία δεκαετία, λέει η Μ. Παναγιώτου

Η βιολογική παραγωγή στην Κύπρο έχει κάνει αλματώδη πρόοδο τα τελευταία δέκα χρόνια, δήλωσε το Σάββατο η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, σημειώνοντας παράλληλα ότι από το 0,22% της συνολικής βιο-καλλιεργούμενης έκτασης το 2003, σήμερα βρισκόμαστε στο 8% περίπου, ξεπερνώντας τον στόχο του 7,5% που είχε τεθεί για το 2025.

Η Υπουργός Γεωργίας μιλούσε χθες στο 2ο Ετήσιο Φεστιβάλ Βιοκαλλιέργειας, που πραγματοποιήθηκε στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού.

«Η βιολογική παραγωγή προϊόντων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Αποτελεί ένα βιώσιμο σύστημα παραγωγής τροφίμων που συμβάλλει στην ενίσχυση των προσπαθειών των αγροτών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας», είπε.

Η κ. Παναγιώτου επισήμανε ότι «η βιολογική παραγωγή στην Κύπρο έχει κάνει αλματώδη πρόοδο τα τελευταία δέκα χρόνια».

Από το 0,22% της συνολικής βιο-καλλιεργούμενης έκτασης το 2003, πρόσθεσε, «σήμερα βρισκόμαστε στο 8% περίπου, ξεπερνώντας τον στόχο του 7,5% που είχαμε θέσει μέχρι το 2025 στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Βιολογική Παραγωγή. Και συνεχίζουμε».

Και όλα αυτά, είπε, «είναι βεβαίως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των βιοκαλλιεργητών μας, ο αριθμός των οποίων από 85 άτομα το 2003, σήμερα έχει αγγίξει τα 1.600».

Ως Υπουργείο, ανέφερε, «στόχος μας παραμένει η έμπρακτη στήριξη στους βιοκαλλιεργητές μας, ώστε να δημιουργούμε τις συνθήκες, για να μπορεί η βιολογική γεωργία να αποτελέσει ένα βιώσιμο μέλλον, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές».

Η Υπουργός Γεωργίας συνέχισε λέγοντας ότι μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 «έχουμε θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής. Συγκεκριμένα, μέσω των παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης 1.4 «Βιολογική Γεωργία», με συνολικό προϋπολογισμό γύρω στα €22 εκατ., δίνουμε κίνητρα στηρίζοντας τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους με σκοπό ακριβώς την αύξηση της δραστηριοποίησής τους στον τομέα της βιολογικής παραγωγής».

Σημαντικό εργαλείο στα χέρια του Ευρωπαίου βιοκαλλιεργητή, σύμφωνα με την ίδια, είναι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης της Βιολογικής Γεωργίας, το οποίο αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής «Από το Αγρόκτημα στο πιάτο». Το Σχέδιο, εξήγησε, ενθαρρύνει τη μετάβαση από τη συμβατική στη βιολογική παραγωγή και στηρίζει τη ζήτηση βιολογικών προϊόντων στην αγορά, διασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Αισιοδοξεί επιπλέον στο να καταστήσει τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία παράδειγμα προς μίμηση.

Το Υπουργείο μας, ανέφερε η κ. Παναγιώτου, ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό πρότυπο του Σχεδίου Δράσης, προχώρησε στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2023. Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει 16 στοχευμένες δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας.

«Στόχος μας είναι το 10% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων να μετατραπούν σε βιολογικές μέχρι το 2030», είπε, προσθέτοντας ότι «βλέπουμε ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός, χάρη στην αφοσίωση και στις συλλογικές προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Η Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι «η βιολογική γεωργία δεν είναι απλώς μια παροδική τάση, αλλά ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, τόσο για τον αγροτικό τομέα όσο και για την ποιότητα της διατροφής μας».

Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, είπε, «βασίζεται στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και στη σταθερή στήριξη των βιοκαλλιεργητών». Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Βιολογική Παραγωγή, ανέφερε η κ. Παναγιώτου, «αποτελεί τον βασικό μας οδηγό και μας καλεί όλους να συμμετάσχουμε ενεργά».

Μέσω αυτού, κατέληξε, «μπορούμε να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας, διασφαλίζοντας, όχι μόνο τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους και τη διασφάλιση ενός δίκαιου και αξιοπρεπούς εισοδήματος για τους ίδιους, αλλά και την παροχή ασφαλών και ποιοτικών βιολογικών προϊόντων στους καταναλωτές».

Πηγή: ΚΥΠΕ