Αμόλυβδη: Μεγάλη πτώση των τιμών στην αντλία

Οι οδηγοί γεμίζουν τα ρεζερβουάρ με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Με τη μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά να διαμορφώνεται στα 1,747 ευρώ το λίτρο – και σε αρκετά πρατήρια στην Αττική κάτω από το 1,60 ευρώ/λίτρο –, έναντι 2,042 τον Σεπτέμβριο του 2023. Η μείωση σε ετήσια βάση στις μέσες τιμές ξεπερνά το 14,5%.

Παρά την ένταση στη Μέση Ανατολή, οι τιμές στα ελληνικά πρατήρια ακολουθούν την πτωτική τάση της διεθνούς αγοράς. Η μικρή άνοδος που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες στις τιμές του αμερικανικού αργού και του Brent δεν έχει ακόμα επηρεάσει την εγχώρια αγορά. Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων είναι 1,747 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης 1,525 ευρώ το λίτρο, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) αναμένει περαιτέρω μείωση στις τιμές χονδρικής. Παράλληλα, υπάρχει αισιοδοξία ότι οι τιμές στα πρατήρια θα συνεχίσουν να μειώνονται, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Οι αυξήσεις των καυσίμων κατά το τελευταίο διάστημα είχαν προκαλέσει μεγάλη επιβάρυνση στα ελληνικά νοικοκυριά, με τον πανελλήνιο σταθμισμένο μέσο όρο για την απλή αμόλυβδη να φτάνει τα 1,983 ευρώ το λίτρο στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ σε 21 από τους 51 νομούς της χώρας η τιμή της βενζίνης ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ το λίτρο. Σήμερα, η εικόνα είναι βελτιωμένη, με μόνο τις Κυκλάδες να διατηρούν μέση τιμή άνω των 2 ευρώ/λίτρο (2,004 ευρώ/λίτρο).

Σε πρατήριο της Λεωφόρου Μαραθώνος η τιμή της βενζίνης φτάνει το 1,900 ευρώ το λίτρο, ενώ στο κέντρο της Αθήνας αγγίζει τα 1,861 ευρώ. Σε περιοχές των προαστίων, όμως, μπορεί κανείς να βρει τιμή ακόμη και στα 1,568 ευρώ το λίτρο, όπως στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αντιθέτως, στα νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου οι τιμές παραμένουν κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο, με την Αμοργό να φτάνει τα 2,160 ευρώ, την Ικαρία τα 2,050 ευρώ και τη Νίσυρο τα 2,150 ευρώ το λίτρο.

Διεθνείς τιμές

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν στα 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές του Brent κατέγραψαν τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο (74 δολάρια). Τη Δευτέρα, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν περαιτέρω πτώση μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες κερδών, εξαιτίας της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, της μειωμένης προσφοράς από τις ΗΠΑ και της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή.

————————————-

Πετρέλαιο θέρμανσης

Πρεμιέρα στα 1,10 από 1,40 ευρώ/λίτρο πέρυσι

Στις 15 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αν το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκινούσε σήμερα να διατίθεται από τα πρατήρια και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, θα είχε πρώτη τιμή 1,10 ευρώ ανά λίτρο, όταν πέρυσι η τιμή εκκίνησης είχε διαμορφωθεί στα 1,40 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων.

Τα διυλιστήρια αναμένεται να καθορίσουν την τιμή διάθεσης για το πετρέλαιο θέρμανσης λίγες ώρες πριν από τις 15 Οκτωβρίου. Οπως και πέρυσι, η κυβέρνηση αναμένεται να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης 100-1.000 ευρώ σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι άγαμοι με εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι έγγαμοι έως 24.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, για τις οικογένειες με παιδιά.

Το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά σε 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος ανέρχεται σε 39.000 ευρώ. Επίσης, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.