Ανταγωνιστικότητα

Γκέλα, έκπληξη, κρίση ή μήπως μια φυσιολογική εξέλιξη; Πέντε αγωνιστικές, πέντε απρογραμμάτιστες απώλειες για τους «μεγάλους». Παναθηναϊκός – Αστέρας Aktor 0-1, ΑΕΚ – Λαμία 1-1, Athens Kallithea – Παναθηναϊκός 2-2, Ολυμπιακός – Παναιτωλικός 0-0, Athens Kallithea – AEK 0-0. Και έπονται κι άλλα, αν λάβουμε υπόψη την εικόνα που παρουσίασαν οι «μικροί» στα συγκεκριμένα παιχνίδια.

Πέρυσι στον ίδιο αριθμό αγώνων οι τέσσερις πρώτες ομάδες στη βαθμολογία – Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ – είχαν όλες διψήφιο αριθμό πόντων και συνολικά 46 βαθμούς.

Φέτος στην πρώτη τετράδα έχει πλασαριστεί ο ΟΦΗ, ο οποίος έχει μονοψήφιο αριθμό πόντων (8), ενώ το σύνολο είναι τέσσερις λιγότεροι βαθμοί σε σχέση με πέρυσι.

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν μια σαφή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωταθλήματος που θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν είχε διεξαχθεί ο ίδιος αριθμός ντέρμπι με τον περυσινό. Μέχρι την 5η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας 2023/24 είχαμε τρία ντέρμπι ενώ φέτος μόλις ένα.

Το σύνολο που έχει εντυπωσιάσει περισσότερο στο φετινό πρωτάθλημα είναι ασφαλώς η Athens Kallithea. Δεν είναι τυχαίο πως δεν κατάφεραν να τη νικήσουν ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, ενώ ο Ολυμπιακός έφτυσε αίμα για να πάρει το τρίποντο στο «Γ. Καραϊσκάκης». Υπάρχει ωστόσο μια παραδοξότητα. Παρά το γεγονός ότι έχει ηττηθεί μόνο από τους Ερυθρόλευκους, η Athens Kallithea δεν έχει ακόμα νίκη στο ενεργητικό της, όπως επίσης ο Λεβαδειακός και ο Πανσερραϊκός.

Ο τρόπος που παίζει η ομάδα των νοτίων προαστίων προσομοιάζει αρκετά με το παιχνίδι της Βιγιαρεάλ. Διαθέτει πολύ καλούς αμυντικούς που όχι μόνο μαρκάρουν αποτελεσματικά αλλά κατεβάζουν μπάλα, ενώ παίζουν πολύ καλά το παιχνίδι των αντεπιθέσεων. Το μόνο που τους λείπει είναι η αποτελεσματικότητα. Κι όλα αυτά με φερτά «υλικά», με δανεικούς και ελεύθερους παίκτες που πολλοί, αν όχι όλοι, θα μπορούσαν να παίζουν σε μεγαλύτερες ομάδες.

Το ποδόσφαιρο, μέσω των εκατοντάδων ακαδημιών, παράγει πληθωρισμό καλών παικτών που δεν μπορεί να τους απορροφήσει όλους το σύστημα.

Οταν αναδεικνύεται ένας Γιαμάλ που παίζει βασικός στα 17 του, κάποιος συμπαίκτης του που μπορεί να είναι μόλις 25, 26 ετών, θα χάσει τη θέση του. Και μπορεί να μην υπάρχουν πολλοί Γιαμάλ όσον αφορά το ταλέντο, υπάρχουν όμως πολλοί στην ηλικία του που έχουν γεμίσει τα ρόστερ λόγω αυστηροποίησης των κανόνων που διέπουν το οικονομικό φερ πλέι. Εξυπνες θεωρούνται πλέον οι ομάδες που δεν δίνουν πολλά χρήματα για μεταγραφές και πωλούν σε υψηλές τιμές, όπως είναι η Λειψία, η Ντόρτμουντ, η Ζάλτσμπουργκ και σχεδόν όλες οι μεγάλες πορτογαλικές ομάδες.